Постинг
19.04.2009 21:30 -
Карамелен козунак
Карамелен козунак
Продукти:
1-1300кг. брашно/или колкото поеме/,
250 мл.прясно мляко,
300 гр.захар,
2 пакетчета инстантна мая/14гр./,
8 яйца,
200 гр.краве масло,
1 ч.л.сол,
кората от един зелен лимон/лайм/, малко от обикновен лимон и малко портокалова кора,
3-4 ванилии,
1-2 с.л.ром, коняк,
стафиди,
жълтък за намазване.
За топинга:
1 ч.ч. кафява захар,
1/2 ч.л. канела,
100 г. стафиди,
3 с.л. коняк,
1 ч.ч.едро смлени ядки,
50 гр. масло.
Приготвяне:
В купа размиваме 1/2 ч.ч.брашно заедно с млякото, докато се образува кашичка.
Маята размиваме с 2 с.л.мляко и 2 с.л.захар и я изливаме към брашнено-млечната смес.
Оставяме на страни, докато шупне и образува гъба.
В голяма купа или тава пресяваме брашното два пъти заедно със солта и ванилията.
В средата правим кладенче изсипваме жълтъците и белтъците по отделно.
Добавяме, захарта, лимоновите и портокаловате кори, рома и сместа с маята.
Замесваме тестото, като от време на време добавяме по малко от разтопеното маслото и месим, докато се поеме цялото брашно.
Месим около 30-40мин.
След което бием тестото около 100 пъти в плота завиваме добре и оставяме тестото на топло да втасва около 1-1,5 ч., докато си удвои обема.
Премесваме отново внимателно тестото без да мачкаме излишно тестото.
Конякът се загрява леко и стафидите се слагат в него.
Свалят се от огъня.
Смесват се орехите, канелата и захарта в купа.
Тестото се разделя на 20 еднакви парчета.
Вземат се парченцето издърпва се и се усуква, след това усукваме и оформяме нещо като топче съединявайки двата края.
Потопяваме ги в разтопено масло и в ореховата смес.
Подреждат се един слой топки и се поръсват половината от маринованите стафиди.
Слагат се втори ред топчета оформени по същият начин
Отгоре се разпределя останалата орехова смес, масло и стафидите.
Покрива се с намаслено фолио и се оставя да втаса около 50 мин. на топло.
Пече се в загрята фурна на 190°С около 40 мин.
1-1300кг. брашно/или колкото поеме/,
250 мл.прясно мляко,
300 гр.захар,
2 пакетчета инстантна мая/14гр./,
8 яйца,
200 гр.краве масло,
1 ч.л.сол,
кората от един зелен лимон/лайм/, малко от обикновен лимон и малко портокалова кора,
3-4 ванилии,
1-2 с.л.ром, коняк,
стафиди,
жълтък за намазване.
За топинга:
1 ч.ч. кафява захар,
1/2 ч.л. канела,
100 г. стафиди,
3 с.л. коняк,
1 ч.ч.едро смлени ядки,
50 гр. масло.
Приготвяне:
В купа размиваме 1/2 ч.ч.брашно заедно с млякото, докато се образува кашичка.
Маята размиваме с 2 с.л.мляко и 2 с.л.захар и я изливаме към брашнено-млечната смес.
Оставяме на страни, докато шупне и образува гъба.
В голяма купа или тава пресяваме брашното два пъти заедно със солта и ванилията.
В средата правим кладенче изсипваме жълтъците и белтъците по отделно.
Добавяме, захарта, лимоновите и портокаловате кори, рома и сместа с маята.
Замесваме тестото, като от време на време добавяме по малко от разтопеното маслото и месим, докато се поеме цялото брашно.
Месим около 30-40мин.
След което бием тестото около 100 пъти в плота завиваме добре и оставяме тестото на топло да втасва около 1-1,5 ч., докато си удвои обема.
Премесваме отново внимателно тестото без да мачкаме излишно тестото.
Конякът се загрява леко и стафидите се слагат в него.
Свалят се от огъня.
Смесват се орехите, канелата и захарта в купа.
Тестото се разделя на 20 еднакви парчета.
Вземат се парченцето издърпва се и се усуква, след това усукваме и оформяме нещо като топче съединявайки двата края.
Потопяваме ги в разтопено масло и в ореховата смес.
Подреждат се един слой топки и се поръсват половината от маринованите стафиди.
Слагат се втори ред топчета оформени по същият начин
Отгоре се разпределя останалата орехова смес, масло и стафидите.
Покрива се с намаслено фолио и се оставя да втаса около 50 мин. на топло.
Пече се в загрята фурна на 190°С около 40 мин.
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 2924
Блогрол
1. интригуващо
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов