Постинг
19.04.2009 21:25 -
Великденско агнешко печено
Великденско агнешко печено
Кръстю Петров, Пазарджик | 2008-04-29
1 агне, /яре/ около 8-10 кг.
1 комплект дреболии,
4-5 с.л.червен пипер,
100 гр.масло.
Плънка за пълнене 1:
500гр.ориз,
1 връзка пресен лук,
1 връзка пресен чесън,
1 връзка джоджен,
1/2 връзка магданоз,
1/2 връзка копър,
300гр печурки,
100 гр. ароматни маслини,
сол,
растителна мазнина.
Плънка 2:
500гр.спанак,
300гр.коприва,
1-2 връзки лапад,
1 връзка киселец,
1 връзка лук,
1 връзка ,чесън,
джоджен, магданоз, копър,
1ч.ч.ориз,
150мл.доматено пюре,
сол, масло.
Приготвяне:
Агнето/ярето/почистваме и втриваме от вътре и вън със сол.
Намазваме си хубаво ръцете с масло и червен пипер и също втриваме в месото.Пълним с приготвената плънка, зашиваме там където е необходимо и печем.
Първият 1 ч. температурата е около 220*С, след което намаляваме на 150-160*С.
Приготвяне на оризовата плънка-1.
Измиваме добре комплекта и го обваряваме във вряща вода като от време на време отпенваме.
Нарязваме на много дребно и пържим в мазнината.
Добавяме ориза и бъркаме докато стане стъклен.
Добавяме печурките, малко по-късно и лукът, чесънът и зелените подправки.
Посоляваме и заливаме с гореща вода/1:1,5/или прецеденият бульон от варенето на комплекта.З
адушаваме за малко и пълним агнешкото.
Плънка 2:
Сваряваме и нарязваме комплекта по горе описаният начин.
Спанакът бланшираме за много кратко, копривата също.
Нарязваме всички зелении на много дребно.
В голяма тенджера пържим дреболийките в масло.
Добавяме измитият и изчистен ориз и пържим.Добавяме всички зелени продукти, обръщаме няколко пъти, добавяме дом.сос и заливаме с 1/2 ч.гореща вода.
Задушаваме за кратко и пълним със зелената плънка агнешкото/ярешкото/.
Зашиваме и печем по горе описаният начин върху дървени пръчки или метална скаричка да не загори.
Като първият един час печем открито.
След което заливаме с гореща вода и поставяме върху самото яре/агне/фолио да го предпази от изгаряне.
Често поливаме с вода и накрая махаме фолиото да образува хрупкава коричка.
*При приготвянето с втората плънка, може да шпиковате месото със стар чесън и морков.
**Около него по желание подредете млади картофки.
Продукти:
1 агнешка главичка
2 кг агнешко
1 кафена чаша олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. червен пипер
фолио и ... мерак.
Приготвяне:
Месото се натърква със смес от олио, пипер и сол. Слага се в тава, в която се долива остатъкът от олиото и 1 ч. ч. вода. Пече се на 200 градуса под фолио 2 часа. Слагате и червено яйце за адет. Гарнитура – гъби с ориз, зелена салатка, варени яйчица.
Още веднъж: честит Великден на екипа и читателите!
1 агне, /яре/ около 8-10 кг.
1 комплект дреболии,
4-5 с.л.червен пипер,
100 гр.масло.
Плънка за пълнене 1:
500гр.ориз,
1 връзка пресен лук,
1 връзка пресен чесън,
1 връзка джоджен,
1/2 връзка магданоз,
1/2 връзка копър,
300гр печурки,
100 гр. ароматни маслини,
сол,
растителна мазнина.
Плънка 2:
500гр.спанак,
300гр.коприва,
1-2 връзки лапад,
1 връзка киселец,
1 връзка лук,
1 връзка ,чесън,
джоджен, магданоз, копър,
1ч.ч.ориз,
150мл.доматено пюре,
сол, масло.
Приготвяне:
Агнето/ярето/почистваме и втриваме от вътре и вън със сол.
Намазваме си хубаво ръцете с масло и червен пипер и също втриваме в месото.Пълним с приготвената плънка, зашиваме там където е необходимо и печем.
Първият 1 ч. температурата е около 220*С, след което намаляваме на 150-160*С.
Приготвяне на оризовата плънка-1.
Измиваме добре комплекта и го обваряваме във вряща вода като от време на време отпенваме.
Нарязваме на много дребно и пържим в мазнината.
Добавяме ориза и бъркаме докато стане стъклен.
Добавяме печурките, малко по-късно и лукът, чесънът и зелените подправки.
Посоляваме и заливаме с гореща вода/1:1,5/или прецеденият бульон от варенето на комплекта.З
адушаваме за малко и пълним агнешкото.
Плънка 2:
Сваряваме и нарязваме комплекта по горе описаният начин.
Спанакът бланшираме за много кратко, копривата също.
Нарязваме всички зелении на много дребно.
В голяма тенджера пържим дреболийките в масло.
Добавяме измитият и изчистен ориз и пържим.Добавяме всички зелени продукти, обръщаме няколко пъти, добавяме дом.сос и заливаме с 1/2 ч.гореща вода.
Задушаваме за кратко и пълним със зелената плънка агнешкото/ярешкото/.
Зашиваме и печем по горе описаният начин върху дървени пръчки или метална скаричка да не загори.
Като първият един час печем открито.
След което заливаме с гореща вода и поставяме върху самото яре/агне/фолио да го предпази от изгаряне.
Често поливаме с вода и накрая махаме фолиото да образува хрупкава коричка.
*При приготвянето с втората плънка, може да шпиковате месото със стар чесън и морков.
**Около него по желание подредете млади картофки.
Търсене
За този блог
Гласове: 2924
Блогрол
1. интригуващо
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов