Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2008 02:14 - агнешко по гергьовски
Автор: thedarkangel1977 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1996 Коментари: 0 Гласове:
0



Защо се яде агнешко месо?

Агнето е изключително важен символ на Великден в Централна и Източна Европа. То олицетворява Исус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. Християнската традиция представя Иисус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост.


image

Продукти (за 6 порции):

2.250 кг. агнешки бут

За соса:

1/8 ч. ч. бланширани бадеми

225 гр. лук (едро нарязан)

8 скилидки чесън (обелени)

4 кубчета джинджифил (с големина 2.5 см.- обелени и нарязани на едро)

4 зелени люти чушки (нарязани)

600 мл. пълномаслено кисело мляко

2 с. л. смлян кимион

4 ч. л. смлян кориандър

1/2 ч. л. лют червен пипер

3 1/2 ч. л. сол

1/2 ч. л. гарам масала*

6 с. л. олио

1/2 ч. л. карамфил

16 шушулки кардамон

1 пръчица канела (5 см.)

10 зърна черен пипер.

За гарнитура:

4 с. л. стафиди

4 ч. л. бланширани бадеми.


Приготовление:

1) Уверете се, че цялата мазнина е отстранена от външната страна на бута и, че кожата е смъкната. След това го поставете в желязна тава.

2) Смесете бадемите, лука, чесъна, джинджифила, лютите чушки и 3 с. л. от киселото мляко в кухненски робот и пасирайте докато получите паста. Изсипете останалото кисело мляко в купа и го разбийте с вилица докато стане гладко и кремообразно. Прибавете пастата от кухненския робот, кимиона, кориандъра, лютия червен пипер, солта и гарам масала. Разбъркайте хубаво.

3) Пъхнете част от тази паста в няколко предварително направени отвора в месото. Бъдете щедри. Размажете пастата от долната страна на бута, след което с остър нож направете отвори по неговата повърхност и набутайте пастата вътре с пръст. Обърнете бута и повторете същата процедура и от другата му страна. Изсипете останалата паста върху и около месото. Покрийте тавата с фолио и оставете да престои в хладилника 24 ч.

4) След като изминат 24 ч., извадете тавата от хладилника и оставете месото да добие стайна температура. Махнете фолиото.

5) Загрейте олиото в малък тиган на умерена температура. Когато се сгорещи, прибавете карамфила, канелата, кардамона и черния пипер. Когато карамфила се надуе (това ще отнеме само няколко секунди) изсипете горещото олио с подправките върху месото.

6) Загрейте фурната до 200° С. Отново покрийте тавата с фолио. Печете около 1 ч. 30 мин. След това махнете фолиото и печете още 45 мин. Поливайте 3-4 пъти със соса . Поръсете стафидите и бадемите върху месото и печете още 5-6 мин. Извадете тавичката от фурната и я оставете да престои 15 мин.

7) Извадете месото от тавичката и го поставете върху топло плато. Оберете с лъжица цялата мазнина от повърхността на соса. Като използвате дупчена лъжица извадете парченцата подправки. Изсипете пречистения сос върху месото.

Печено агнешко

image

на 8 порции

2 кг агнешко месо (бут, плешка или др)
2 с л зехтин

МАРИНАТА

3 с л дижонска горчица
2 с л лимонов сок
3 с л ситно нарязан чесън
кора от един портокал
сок от 1/2 портокал
1 ч л смлян кимион
1/2 ч л смляна канела
1/2 ч л люспи от червен пипер
1 ч л морска сол
1 ч л смлян черен пипер


• Всичко продукти се смесват за маринатата.
• С така получената смес се намазва добре месото.
• Поставя се в съд или плик и се оставя да се маринова за 2-4 часа или повече в хладилника.
• 1 час преди печенето се изважда от хладилника.
• Фурната се нагрява до 200 С .
• Месото се поставя в тавичка върху напречно поставени дебели обелени пръчки(така се изпича отвсякъде).
• Отгоре се полива с 2 с л зехтин .
• Пече се около 1- 1 1/2 часа (температурата на готовото агнешко е 70 С ), ако месото прегаря покрийте го с фолио.
• Извадете от фурната и изчакайте 20 минути преди да нарежете месото,
• Поднесете с гарнитура от печени пресни картофи или други зеленчуци.

image

Агнешка дроб-сърма image 6 порции   НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Ако Ви притеснява миризмата на агнешко - изкиснете за около час комплекта и черавцата в малко вода с оцет. Варете около половин час, след като заври, комплекта цял. Извадете го от бульона, като запазвате бульона. Режете дреболиите на ситно, белия дроб може да режете с ножица. Черавцата обърнете с гладка дървена пръчица, тънка около 6-7 мм в диаметър и дълга около 30 см. На тъпия край на пръчицата се слага напречно черавцето и се нанизва по дължината му, така че на края да хванете напречното захващане и да го изтеглите и по този начин вътрешната страна да стане външна. Става лесно и бързо, след като го ноправите един-два пъти. Може да се ползва и молив. Така обърнати, отново измивате черавцата и ги сплитате на плитка, като може да вземате и по две-три черавца на страна. Варите ги около двадесетина минути, вадите ги от бульона и го изхвърляте. Режете черавцата на ситно. Така приготвените дреболии разделяте на две - за супа и дроб-сърма.
Задушавате ситно нарязания кромид лук и настъргания морков в олиото и с малко водичка (3-4 супени лъжици) около десетина минути, добавяте ситно нарязания зелен лук и задушавате още пет минути, добавяте ситно нарязания зелен чесън и задушавате още две-три минути, добавяте и нарязаните дреболии, сол на вкус. Обръщате няколко пъти и сипвате бульона от комплекта и доливате, при необходимост, вряла вода. Количеството на течността се определя от броя на чаените чашки ориз. На чаена чашка ориз се сипват три чашки течност, ако искате да е по-сипкав ориза. Ако искате да е по-разварен - сипвате по четири чаени чашки течност. Разбърквате добре и изсипвате в тава. Печете около 20-30 минути. Поръсвате с накълцания на ситно джоджен. В паница разбивате яйцата с брашното и 1 чаена лъжичка оцет, добавяте киселото млеко и отново разбивате. Изсипвате върху дроб-сърмата, получава се като заливка на мусака. Печете до зачервяване. Може и да не правите заливката. Ако искате оризът да е бял - не слагайте морков, зелен лук и зелен чесън.


Тагове:   агнешко,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thedarkangel1977
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2859791
Постинги: 1340
Коментари: 1270
Гласове: 2924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930