Агнето е изключително важен символ на Великден в Централна и Източна Европа. То олицетворява Исус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. Християнската традиция представя Иисус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост.
Продукти (за 6 порции):
2.250 кг. агнешки бут
За соса:
1/8 ч. ч. бланширани бадеми
225 гр. лук (едро нарязан)
8 скилидки чесън (обелени)
4 кубчета джинджифил (с големина 2.5 см.- обелени и нарязани на едро)
4 зелени люти чушки (нарязани)
600 мл. пълномаслено кисело мляко
2 с. л. смлян кимион
4 ч. л. смлян кориандър
1/2 ч. л. лют червен пипер
3 1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. гарам масала*
6 с. л. олио
1/2 ч. л. карамфил
16 шушулки кардамон
1 пръчица канела (5 см.)
10 зърна черен пипер.
За гарнитура:
4 с. л. стафиди
4 ч. л. бланширани бадеми.
Приготовление:
1) Уверете се, че цялата мазнина е отстранена от външната страна на бута и, че кожата е смъкната. След това го поставете в желязна тава.
2) Смесете бадемите, лука, чесъна, джинджифила, лютите чушки и 3 с. л. от киселото мляко в кухненски робот и пасирайте докато получите паста. Изсипете останалото кисело мляко в купа и го разбийте с вилица докато стане гладко и кремообразно. Прибавете пастата от кухненския робот, кимиона, кориандъра, лютия червен пипер, солта и гарам масала. Разбъркайте хубаво.
3) Пъхнете част от тази паста в няколко предварително направени отвора в месото. Бъдете щедри. Размажете пастата от долната страна на бута, след което с остър нож направете отвори по неговата повърхност и набутайте пастата вътре с пръст. Обърнете бута и повторете същата процедура и от другата му страна. Изсипете останалата паста върху и около месото. Покрийте тавата с фолио и оставете да престои в хладилника 24 ч.
4) След като изминат 24 ч., извадете тавата от хладилника и оставете месото да добие стайна температура. Махнете фолиото.
5) Загрейте олиото в малък тиган на умерена температура. Когато се сгорещи, прибавете карамфила, канелата, кардамона и черния пипер. Когато карамфила се надуе (това ще отнеме само няколко секунди) изсипете горещото олио с подправките върху месото.
6) Загрейте фурната до 200° С. Отново покрийте тавата с фолио. Печете около 1 ч. 30 мин. След това махнете фолиото и печете още 45 мин. Поливайте 3-4 пъти със соса . Поръсете стафидите и бадемите върху месото и печете още 5-6 мин. Извадете тавичката от фурната и я оставете да престои 15 мин.
7) Извадете месото от тавичката и го поставете върху топло плато. Оберете с лъжица цялата мазнина от повърхността на соса. Като използвате дупчена лъжица извадете парченцата подправки. Изсипете пречистения сос върху месото.
Печено агнешко
на 8 порции
2 кг агнешко месо (бут, плешка или др)
2 с л зехтин
МАРИНАТА
3 с л дижонска горчица
2 с л лимонов сок
3 с л ситно нарязан чесън
кора от един портокал
сок от 1/2 портокал
1 ч л смлян кимион
1/2 ч л смляна канела
1/2 ч л люспи от червен пипер
1 ч л морска сол
1 ч л смлян черен пипер
• Всичко продукти се смесват за маринатата.
• С така получената смес се намазва добре месото.
• Поставя се в съд или плик и се оставя да се маринова за 2-4 часа или повече в хладилника.
• 1 час преди печенето се изважда от хладилника.
• Фурната се нагрява до 200 С .
• Месото се поставя в тавичка върху напречно поставени дебели обелени пръчки(така се изпича отвсякъде).
• Отгоре се полива с 2 с л зехтин .
• Пече се около 1- 1 1/2 часа (температурата на готовото агнешко е 70 С ), ако месото прегаря покрийте го с фолио.
• Извадете от фурната и изчакайте 20 минути преди да нарежете месото,
• Поднесете с гарнитура от печени пресни картофи или други зеленчуци.
Задушавате ситно нарязания кромид лук и настъргания морков в олиото и с малко водичка (3-4 супени лъжици) около десетина минути, добавяте ситно нарязания зелен лук и задушавате още пет минути, добавяте ситно нарязания зелен чесън и задушавате още две-три минути, добавяте и нарязаните дреболии, сол на вкус. Обръщате няколко пъти и сипвате бульона от комплекта и доливате, при необходимост, вряла вода. Количеството на течността се определя от броя на чаените чашки ориз. На чаена чашка ориз се сипват три чашки течност, ако искате да е по-сипкав ориза. Ако искате да е по-разварен - сипвате по четири чаени чашки течност. Разбърквате добре и изсипвате в тава. Печете около 20-30 минути. Поръсвате с накълцания на ситно джоджен. В паница разбивате яйцата с брашното и 1 чаена лъжичка оцет, добавяте киселото млеко и отново разбивате. Изсипвате върху дроб-сърмата, получава се като заливка на мусака. Печете до зачервяване. Може и да не правите заливката. Ако искате оризът да е бял - не слагайте морков, зелен лук и зелен чесън.
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов