Постинг
19.03.2012 23:45 -
мексиканска кухня
Мексиканската кухня
Когато конкистадорите пристигат в столицата на държавата на ацтеките Теночтитлан (днешен Мексико сити), те откриват, че в менюто на хората присъстват много ястия от царевица с чили и подправки, обикновено комбинирани с фасул и домати или кактуси.
Конкистадорите смесват внесените от тях ориз, говеждо, свинско и пилешко месо, вино, чесън и лук с местни храни от Мексико преди откриването на Америка, като шоколад, царевица, домати, ванилия, авокадо, гуава, папая, ананас, чили чушки, сладки картофи, фасул, фъстъци, различни видове риба и т.н.
В индианските села има много екзотични ястия, приготвени от съставки като игуана или гърмяща змия, елен, паяк, маймуна, скакалец, яйца от мравки или други насекоми.
Както знаем, в света има три основни култури, според най-употребяваните зърнени храни – култура на ориза, на пшеницата и на царевицата. Мексико принадлежи към културата на царевицата.
Мексиканската царевица се вари с негасена вар и сол, изсушава се и накрая се мели на брашно.
От него се приготвят прочутите тънки питки с уникален вкус, наречени "тортийя". Когато тортийята е с пълнеж от месо, зеленчуци или други продукти, се казва "тако".
Мексиканската кухня варира според региона, заради локалния климат, географските и етническите различия. Северната част на Мексико е известна със своето говеждо, козе и щраусово месо, от които се приготвят много местни ястия.
Enlarge this image
В централната част на Мексико се приготвят ястия, характерни за цялата страна, но има и регионални специалитети като barbacoa (ястие с овче месо), pozole (мексиканска супа), menudo (мексиканска супа от карантия) и carnitas (задушени или печени малки късчета свинско месо, които може да се сервират като самостоятелно ястие или като плънка на тако, бурито и т.н.).
Югоизточно Мексико от друга страна е известно със своите люти чушки и пилешки ястия. Този регион е повлиян и от Карибите. Ястията с морски дарове са най-предпочитани.
Автентичната мексиканска кухня е "американизирана" като "Tex Mex" – тексаско-мексиканска кухня.Мексиканската кухня има голямо влияние върху кухнята на югозападните американски щати и в Калифорния и има версия на "Тех-Мех", наречена "Cal-Mex". Например в Мексико рядко ядат начос (царевичен чипс), а по света е много популярен. Чимичанга пък е запържено бурито, много популярно в САЩ и други страни извън Мексико.
Дълбоките традиции на мексиканските заселници и историята на американския щат Ню Мексико водят до създаването на друга разновидност на мексиканската кухня – кухнята на Ню Мексико.
Въпреки че много от ястията се различават от техните мексикански съответствия, те също се възприемат като "автентични" и "традиционни".
Днес чуждите кухни са "превзели" Мексико, но обогатени "по мексикански". Например сушито в Мексико често се прави със сос от манго или тамаринд и се сервира със соев сос с чили чушки.
Мексиканската кухня е известна и с вкусните си десерти: флан (мексиканския крем-карамел), кейк "трес лечес" (кейк, приготвен с 3 вида мляко – кондензирано, сухо мляко и сметана), пепиториас (сладки, приготвени от пшеничено брашно, мед и тиквени семки) и т.н.
www.Rozali.com
sa6ito упорит
by sa6ito on Сря 26 Авг 2009, 14:24
Мексиканската кухня е прочута с разнообразието от вкусове, цветната декорация на ястията и многото подправки. А царевицата, фасулът и чушките (най-вече лютите чили чушки) са трите продукта, които придават облика на мексиканската кухня.Когато конкистадорите пристигат в столицата на държавата на ацтеките Теночтитлан (днешен Мексико сити), те откриват, че в менюто на хората присъстват много ястия от царевица с чили и подправки, обикновено комбинирани с фасул и домати или кактуси.
Конкистадорите смесват внесените от тях ориз, говеждо, свинско и пилешко месо, вино, чесън и лук с местни храни от Мексико преди откриването на Америка, като шоколад, царевица, домати, ванилия, авокадо, гуава, папая, ананас, чили чушки, сладки картофи, фасул, фъстъци, различни видове риба и т.н.
В индианските села има много екзотични ястия, приготвени от съставки като игуана или гърмяща змия, елен, паяк, маймуна, скакалец, яйца от мравки или други насекоми.
Както знаем, в света има три основни култури, според най-употребяваните зърнени храни – култура на ориза, на пшеницата и на царевицата. Мексико принадлежи към културата на царевицата.
Мексиканската царевица се вари с негасена вар и сол, изсушава се и накрая се мели на брашно.
От него се приготвят прочутите тънки питки с уникален вкус, наречени "тортийя". Когато тортийята е с пълнеж от месо, зеленчуци или други продукти, се казва "тако".
Мексиканската кухня варира според региона, заради локалния климат, географските и етническите различия. Северната част на Мексико е известна със своето говеждо, козе и щраусово месо, от които се приготвят много местни ястия.
Enlarge this image
В централната част на Мексико се приготвят ястия, характерни за цялата страна, но има и регионални специалитети като barbacoa (ястие с овче месо), pozole (мексиканска супа), menudo (мексиканска супа от карантия) и carnitas (задушени или печени малки късчета свинско месо, които може да се сервират като самостоятелно ястие или като плънка на тако, бурито и т.н.).
Югоизточно Мексико от друга страна е известно със своите люти чушки и пилешки ястия. Този регион е повлиян и от Карибите. Ястията с морски дарове са най-предпочитани.
Автентичната мексиканска кухня е "американизирана" като "Tex Mex" – тексаско-мексиканска кухня.Мексиканската кухня има голямо влияние върху кухнята на югозападните американски щати и в Калифорния и има версия на "Тех-Мех", наречена "Cal-Mex". Например в Мексико рядко ядат начос (царевичен чипс), а по света е много популярен. Чимичанга пък е запържено бурито, много популярно в САЩ и други страни извън Мексико.
Дълбоките традиции на мексиканските заселници и историята на американския щат Ню Мексико водят до създаването на друга разновидност на мексиканската кухня – кухнята на Ню Мексико.
Въпреки че много от ястията се различават от техните мексикански съответствия, те също се възприемат като "автентични" и "традиционни".
Днес чуждите кухни са "превзели" Мексико, но обогатени "по мексикански". Например сушито в Мексико често се прави със сос от манго или тамаринд и се сервира със соев сос с чили чушки.
Мексиканската кухня е известна и с вкусните си десерти: флан (мексиканския крем-карамел), кейк "трес лечес" (кейк, приготвен с 3 вида мляко – кондензирано, сухо мляко и сметана), пепиториас (сладки, приготвени от пшеничено брашно, мед и тиквени семки) и т.н.
www.Rozali.com
sa6ito упорит
НОВ АРМЕНСКИ РЕСТОРАНТ В СОФИЯ
Механа Избата празнува своя 4-ти рожден ...
ЗА 10 НОЕМВРИ, 9-ТИ СЕПТЕМВРИ, БОРБАТА Н...
Механа Избата празнува своя 4-ти рожден ...
ЗА 10 НОЕМВРИ, 9-ТИ СЕПТЕМВРИ, БОРБАТА Н...
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 2924
Блогрол
1. интригуващо
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов