Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2012 23:45 - мексиканска кухня
Автор: thedarkangel1977 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1941 Коментари: 0 Гласове:
0



  Мексиканската кухня

image by sa6ito on Сря 26 Авг 2009, 14:24

  Мексиканската кухня е прочута с разнообразието от вкусове, цветната декорация на ястията и многото подправки. А царевицата, фасулът и чушките (най-вече лютите чили чушки) са трите продукта, които придават облика на мексиканската кухня.

image

Когато конкистадорите пристигат в столицата на държавата на ацтеките Теночтитлан (днешен Мексико сити), те откриват, че в менюто на хората присъстват много ястия от царевица с чили и подправки, обикновено комбинирани с фасул и домати или кактуси. 

image
Конкистадорите смесват внесените от тях ориз, говеждо, свинско и пилешко месо, вино, чесън и лук с местни храни от Мексико преди откриването на Америка, като шоколад, царевица, домати, ванилия, авокадо, гуава, папая, ананас, чили чушки, сладки картофи, фасул, фъстъци, различни видове риба и т.н. 

В индианските села има много екзотични ястия, приготвени от съставки като игуана или гърмяща змия, елен, паяк, маймуна, скакалец, яйца от мравки или други насекоми. 

Както знаем, в света има три основни култури, според най-употребяваните зърнени храни – култура на ориза, на пшеницата и на царевицата. Мексико принадлежи към културата на царевицата. 

Мексиканската царевица се вари с негасена вар и сол, изсушава се и накрая се мели на брашно. 

От него се приготвят прочутите тънки питки с уникален вкус, наречени "тортийя". Когато тортийята е с пълнеж от месо, зеленчуци или други продукти, се казва "тако". 

Мексиканската кухня варира според региона, заради локалния климат, географските и етническите различия. Северната част на Мексико е известна със своето говеждо, козе и щраусово месо, от които се приготвят много местни ястия. 


Enlarge this image 
image
В централната част на Мексико се приготвят ястия, характерни за цялата страна, но има и регионални специалитети като barbacoa (ястие с овче месо), pozole (мексиканска супа), menudo (мексиканска супа от карантия) и carnitas (задушени или печени малки късчета свинско месо, които може да се сервират като самостоятелно ястие или като плънка на тако, бурито и т.н.). 

Югоизточно Мексико от друга страна е известно със своите люти чушки и пилешки ястия. Този регион е повлиян и от Карибите. Ястията с морски дарове са най-предпочитани. 

Автентичната мексиканска кухня е "американизирана" като "Tex Mex" – тексаско-мексиканска кухня.Мексиканската кухня има голямо влияние върху кухнята на югозападните американски щати и в Калифорния и има версия на "Тех-Мех", наречена "Cal-Mex". Например в Мексико рядко ядат начос (царевичен чипс), а по света е много популярен. Чимичанга пък е запържено бурито, много популярно в САЩ и други страни извън Мексико. 

Дълбоките традиции на мексиканските заселници и историята на американския щат Ню Мексико водят до създаването на друга разновидност на мексиканската кухня – кухнята на Ню Мексико. 

Въпреки че много от ястията се различават от техните мексикански съответствия, те също се възприемат като "автентични" и "традиционни". 

Днес чуждите кухни са "превзели" Мексико, но обогатени "по мексикански". Например сушито в Мексико често се прави със сос от манго или тамаринд и се сервира със соев сос с чили чушки. 

Мексиканската кухня е известна и с вкусните си десерти: флан (мексиканския крем-карамел), кейк "трес лечес" (кейк, приготвен с 3 вида мляко – кондензирано, сухо мляко и сметана), пепиториас (сладки, приготвени от пшеничено брашно, мед и тиквени семки) и т.н.

image
www.Rozali.com image
sa6ito упорит
image


image  

image image




Тагове:   кухня,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thedarkangel1977
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2860832
Постинги: 1340
Коментари: 1270
Гласове: 2924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930