Постинг
28.07.2009 23:28 -
Сладоледен терин
Автор: thedarkangel1977
Категория: Рецепти
Прочетен: 1223 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 28.08.2010 18:14
Прочетен: 1223 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 28.08.2010 18:14
Сладоледен терин
И днес бе горещо - много горещо, и при нас ... още сладолед.
Този път във форма на терин. Обичам да ги правя - различни ароматни слоеве от плодов и сметанов сладолед.
Комбинациите и импровизациите са различни -
с портокал, ягоди, смесени - в къщи се харесват.
Сладоледен терин
/По рецепта, която бях предложила за месечно предизвикателство в "Гответе с мен..."/
Продукти:
За подложката:
Падишпаново руло готово или от:
3 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
1 ч.л. вода и аромат на вкус.
Изпеченото руло след леко охлаждане се намазва
с конфитюр по желание.
За сладоледа:
200 гр. заквасена сметана
1 к.ч. пудра захар /на вкус
100 гр. бял шоколад
50 гр. масло
смес за сладолед 80 гр /или суха сметана/
150 мл. кондензирано мляко /или прясно
за овкусяване:
20 гр. бял шоколад
20 гр. филирани ядки
50 гр. шоколад /черен или млечен/
2 с.л. портокалов фреш за шоколадовия слой
по 100 мл. пасирани със захар на вкус плодови фреш пюрета
череши, пъпеш, кайсия с праскова или др.
Заквасена сметана се разбива на крем с пудра захар.
Белият шоколад се разтопява с маслото и добавя към сметаната.
Разбива се суха смес за сладолед /или суха сметана/, но с ѕ от указаното количество /напр. 150мл. - вместо 200 мл. / с кондензираното мляко.
Двата крема се смесват, след което разделят на равни части /най-често на 3/, които се ароматизират с плодови фреш пюрета. Пасирани пресни плодове със захар – някъде по около 100 мл.,а ако се желае засилено плодово присъствие – увеличава се количеството му. Консистенцията не трябва много да се втечни (защото ще кристализира повече).
Допълнително на аромат и цвят може да се подсили с инстантни прахчета за сок “степчета” – количество по желание /аз в зависимост от марката на сока използвам от Ѕ до 1 чаена лъжичка/.
В съд /най-често с правоъгълно или трапецовидно сечение/ се подреждат трите реда.
След всеки ред се рендосва на едри парчета бял шоколад и поръсва с ядки.
Ако сместа е по - рядка се замразяват слой след слой.
Най - отгоре се подреждат нарязаните ивици рула по желание.
Замразява се за 4-6 часа. При сервиране се обръща и реже нафилии със затоплен нож.
Ароматите са по желание като вид и количество, аз съм избрала летни цветове – череша, кайсия, праскова, портокал и шоколад. Вариант за сметанов и шоколадов слой от тук.
Гарнират се с още шоколад, плодове и сметана.
Може да се сервира и по отделно:
Този път във форма на терин. Обичам да ги правя - различни ароматни слоеве от плодов и сметанов сладолед.
Комбинациите и импровизациите са различни -
с портокал, ягоди, смесени - в къщи се харесват.
Сладоледен терин
/По рецепта, която бях предложила за месечно предизвикателство в "Гответе с мен..."/
Продукти:
За подложката:
Падишпаново руло готово или от:
3 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
1 ч.л. вода и аромат на вкус.
Изпеченото руло след леко охлаждане се намазва
с конфитюр по желание.
За сладоледа:
200 гр. заквасена сметана
1 к.ч. пудра захар /на вкус
100 гр. бял шоколад
50 гр. масло
смес за сладолед 80 гр /или суха сметана/
150 мл. кондензирано мляко /или прясно
за овкусяване:
20 гр. бял шоколад
20 гр. филирани ядки
50 гр. шоколад /черен или млечен/
2 с.л. портокалов фреш за шоколадовия слой
по 100 мл. пасирани със захар на вкус плодови фреш пюрета
череши, пъпеш, кайсия с праскова или др.
Заквасена сметана се разбива на крем с пудра захар.
Белият шоколад се разтопява с маслото и добавя към сметаната.
Разбива се суха смес за сладолед /или суха сметана/, но с ѕ от указаното количество /напр. 150мл. - вместо 200 мл. / с кондензираното мляко.
Двата крема се смесват, след което разделят на равни части /най-често на 3/, които се ароматизират с плодови фреш пюрета. Пасирани пресни плодове със захар – някъде по около 100 мл.,а ако се желае засилено плодово присъствие – увеличава се количеството му. Консистенцията не трябва много да се втечни (защото ще кристализира повече).
Допълнително на аромат и цвят може да се подсили с инстантни прахчета за сок “степчета” – количество по желание /аз в зависимост от марката на сока използвам от Ѕ до 1 чаена лъжичка/.
В съд /най-често с правоъгълно или трапецовидно сечение/ се подреждат трите реда.
След всеки ред се рендосва на едри парчета бял шоколад и поръсва с ядки.
Ако сместа е по - рядка се замразяват слой след слой.
Най - отгоре се подреждат нарязаните ивици рула по желание.
Замразява се за 4-6 часа. При сервиране се обръща и реже нафилии със затоплен нож.
Ароматите са по желание като вид и количество, аз съм избрала летни цветове – череша, кайсия, праскова, портокал и шоколад. Вариант за сметанов и шоколадов слой от тук.
Гарнират се с още шоколад, плодове и сметана.
Може да се сервира и по отделно:
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 2924
Блогрол
1. интригуващо
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов