Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2009 23:28 - Сладоледен терин
Автор: thedarkangel1977 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1223 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.08.2010 18:14


  Сладоледен терин   И днес бе горещо - много горещо, и при нас ... още сладолед.
Този път във форма на терин. Обичам да ги правя - различни ароматни слоеве от плодов и сметанов сладолед. 
Комбинациите и импровизациите са различни - 
с портокалягодисмесени - в къщи се харесват.

image

Сладоледен терин 

/По рецепта, която бях предложила за месечно предизвикателство в "Гответе с мен..."/

Продукти:
За подложката:
Падишпаново руло готово или от:
3 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
1 ч.л. вода и аромат на вкус.
Изпеченото руло след леко охлаждане се намазва
с конфитюр по желание.

За сладоледа:
200 гр. заквасена сметана
1 к.ч. пудра захар /на вкус
100 гр. бял шоколад
50 гр. масло
смес за сладолед 80 гр /или суха сметана/
150 мл. кондензирано мляко /или прясно
за овкусяване:
20 гр. бял шоколад
20 гр. филирани ядки
50 гр. шоколад /черен или млечен/
2 с.л. портокалов фреш за шоколадовия слой
по 100 мл. пасирани със захар на вкус плодови фреш пюрета
череши, пъпеш, кайсия с праскова или др.
Заквасена сметана се разбива на крем с пудра захар.
Белият шоколад се разтопява с маслото и добавя към сметаната.
Разбива се суха смес за сладолед /или суха сметана/, но с ѕ от указаното количество /напр. 150мл. - вместо 200 мл. / с кондензираното мляко.
Двата крема се смесват, след което разделят на равни части /най-често на 3/, които се ароматизират с плодови фреш пюрета. Пасирани пресни плодове със захар – някъде по около 100 мл.,а ако се желае засилено плодово присъствие – увеличава се количеството му. Консистенцията не трябва много да се втечни (защото ще кристализира повече).
Допълнително на аромат и цвят може да се подсили с инстантни прахчета за сок “степчета” – количество по желание /аз в зависимост от марката на сока използвам от Ѕ до 1 чаена лъжичка/.
В съд /най-често с правоъгълно или трапецовидно сечение/ се подреждат трите реда.
След всеки ред се рендосва на едри парчета бял шоколад и поръсва с ядки.
Ако сместа е по - рядка се замразяват слой след слой.
Най - отгоре се подреждат нарязаните ивици рула по желание.
Замразява се за 4-6 часа. При сервиране се обръща и реже нафилии със затоплен нож.
Ароматите са по желание като вид и количество, аз съм избрала летни цветове – череша, кайсия, праскова, портокал и шоколад. Вариант за сметанов и шоколадов слой от тук.

image

Гарнират се с още шоколад, плодове и сметана.
Може да се сервира и по отделно:

image



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thedarkangel1977
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2860272
Постинги: 1340
Коментари: 1270
Гласове: 2924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930