Постинг
30.07.2009 15:17 -
баба знае как... 2
Автор: thedarkangel1977
Категория: Рецепти
Прочетен: 1333 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 28.08.2010 18:13
Прочетен: 1333 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 28.08.2010 18:13
Домашен кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
5 литра домашно прясно мляко /непасьоризирано/се сварява. Слагат се
3с.л. счукана морска сол, като се разбърква до разтваряне на солта. После се прибавя 1 непълна суп. лъж.лимонтузу и се бърка 10 минути на слав огън. Получената каша се слага в тензух за отцеждане. След 12 часа се натиска с тежест
и се поставя в хладилник.
След 2 дни кашкавалът е готов. Суроватката не се пие, защото е много солена.
Солта се разтваря в 1/2 ч.ч. вода. Месото се смила 2 пъти и се разстила,
измесва се с разтворената във вода сол. Разстила се повторно.
Едната половина се наръсва с подправките и стрития с малко сол, чесън и се покрива с другата половина. Оставя се да отлежи 24 часа. Измесва се много добре и се пълни в черва. Първите 2-3 дни луканките се сплескват леко, като върху тях леко се търкаля шише, през деня се окачват, а вечер се притискат с тежест. Готовите луканки се увиват в пергаментова хартия и се нареждат в сандъче, чието дъно е покрито с дървена пепел. Между тях също се поръсва с пепел, а също и отгоре. Така се запазват за половин година.
3с.л. счукана морска сол, като се разбърква до разтваряне на солта. После се прибавя 1 непълна суп. лъж.лимонтузу и се бърка 10 минути на слав огън. Получената каша се слага в тензух за отцеждане. След 12 часа се натиска с тежест
и се поставя в хладилник.
След 2 дни кашкавалът е готов. Суроватката не се пие, защото е много солена.
Домашна лютеница
silvermountain.wordpress.com/2008/09/14/domashna-lyutenitsa/ |
Домашна луканка- I вид |
|
измесва се с разтворената във вода сол. Разстила се повторно.
Едната половина се наръсва с подправките и стрития с малко сол, чесън и се покрива с другата половина. Оставя се да отлежи 24 часа. Измесва се много добре и се пълни в черва. Първите 2-3 дни луканките се сплескват леко, като върху тях леко се търкаля шише, през деня се окачват, а вечер се притискат с тежест. Готовите луканки се увиват в пергаментова хартия и се нареждат в сандъче, чието дъно е покрито с дървена пепел. Между тях също се поръсва с пепел, а също и отгоре. Така се запазват за половин година.
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 2924
Блогрол
1. интригуващо
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов