Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 15:17 - баба знае как... 2
Автор: thedarkangel1977 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1333 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.08.2010 18:13


  Домашен кашкавалimage НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 5 литра домашно прясно мляко /непасьоризирано/се сварява. Слагат се
3с.л. счукана морска сол, като се разбърква до разтваряне на солта. После се прибавя 1 непълна суп. лъж.лимонтузу и се бърка 10 минути на слав огън. Получената каша се слага в тензух за отцеждане. След 12 часа се натиска с тежест
и се поставя в хладилник.
След 2 дни кашкавалът е готов. Суроватката не се пие, защото е много солена.
Домашна лютеница silvermountain.wordpress.com/2008/09/14/domashna-lyutenitsa/

 
 
image
  • 5 кг червени чушки (капии)
  • 4,5 кг домати
  • 1,5 кг картофи
  • 1 кг моркови
  • 600 г лук
  • 200 г чесън
  • 60 г червени люти чушки
  • 1,2 л олио
  • 80 г сол
Капиите се почистват от семената, бланшират се за 2-3 минути във вряща вода и веднага се охлаждат със студена вода, смилат се с месомелачка. Доматите се обелват и настъргват на ренде. Картофите се сваряват, обелват се и се смилат в месомелачка. Морковите се бланшират 3-4 минути в кипяща вода и веднага се охлаждат, смилат се в месомелачка и леко се запържват. Лукът се смила и леко се запържва. Чесънът и магданозът се нарязват на ситно. Смлените домати се поставят в тава и се сгъстяват на огъня при непрекъснато бъркане, докато намалят обема си с 2/3. Към тях се прибавят останалите продукти. Сместа се разбърква добре. Загрява се до кипене и е готова. Горещата смес се пълни в предварително затоплени буркани, които се стерилизират в продължение на 40 минути.  
Домашна луканка- I вид  
image
  • 500 г свинско месо
  • 500 г говеждо месо
  • 1 с.л. сол
  • 1/2 с.л. бахар
  • 1/2 с.л. черен пипер
  • 1 с.л. кимион
  • 1 и 1/2 с.л. червен пипер
  • 1/2 сух чесън
  • черва
 Солта се разтваря в 1/2 ч.ч. вода. Месото се смила 2 пъти и се разстила,
измесва се с разтворената във вода сол. Разстила се повторно.
Едната половина се наръсва с подправките и стрития с малко сол, чесън и се покрива с другата половина. Оставя се да отлежи 24 часа. Измесва се много добре и се пълни в черва. Първите 2-3 дни луканките се сплескват леко, като върху тях леко се търкаля шише, през деня се окачват, а вечер се притискат с тежест. Готовите луканки се увиват в пергаментова хартия и се нареждат в сандъче, чието дъно е покрито с дървена пепел. Между тях също се поръсва с пепел, а също и отгоре. Така се запазват за половин година.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thedarkangel1977
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2853724
Постинги: 1340
Коментари: 1270
Гласове: 2924
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031