Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 13:43 - баба знае как...
Автор: thedarkangel1977 Категория: Рецепти   
Прочетен: 2006 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 28.08.2010 18:13


 image
Как се прави кисело мляко?
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
1 супена лъжица кисело мляко за подквасване
Начин на приготовление:
Сварете прясното мляко и го охладете до 38 - 40 градуса
/трябва да е малко по-топло от ръката ви/. 
Отделете 1/4 чаена чаша от него, смесете я с киселото мляко
за подквасване и разбъркайте добре.
След това отново прибавете получената
смес към прясното мляко.
Разбъркайте добре, похлупете съда с капак,
увийте го във вълнена тъкан с дебелина на одеало
и го оставете в топло помещение. 
Температурата 38 - 40 градуса трябва да се запази
в продължение на три часа,
докато се развие млечнокиселата ферментация. 
След това полученото кисело мляко се съхранява в хладилник.
image
 
Как се прави бяло саламурено сирене?
Необходими продукти:
10 литра прясно овче мляко 
20 капки мая за сирене /20 ml/ 
сол по 200 г на 1 литър вода за саламурата за осоляване,
по 120 г на 1 литър вода
за саламурата за съхраняване
Начин на приготовление:
Прецедете млякото. 
Загрейте го за около 10 минути до температура 70 градуса,
като не допускате да заври и след това го охладете до 33 - 34 градуса. 
Прибавете маята, разредена с преварена и охладена вода
в съотношение 1:10. 
Разбъркайте добре млякото и го оставете при същата температура в
продължение
на 1 час, за да се подсири.
Така приготвеното сирене се изсипва в марля и се прецежда
в продължение на
2 часа, за да се отдели суроватката. 
Изцеденото сирене поставете в цедилка
и го пресовайте с тежести.
Нека преседи
по този начин поне 6 часа, след което можете да го нарежете
на отделни бучки
и да го оставите в саламура, за да се осоли. 
Саламурата се приготвя от 1 литър вода и 200 г сол.
В нея сиренето
трябва да
преседи поне 24 часа, за да придобие леко солен вкус.
След това можете да го
подредите в съдовете, в които ще го съхранявате и
да го залеете със саламура,
приготвена от 120 г сол на 1 литър вода. 
Сиренето е готово за консумиране след 60 дни,
през които в помещението
трябва да се поддържа температ
ура около 10 градуса. След този период
можете да го съхранявате в хладилник.
image
 
Как се прави боза?
Необходими продукти:
5 л вода
2 чаши брашно
2 чаши захар
1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска
Начин на приготвяне:
Брашното се препича до бледорозово,
като се внимава се да не прегори
( бърка се по време на печенето).
Разтваря се в малко хладка вода.
Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода
и се поставя
на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка,
докато заври.
След завирането
продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути.
Оттегля се от огъня,
охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза,
или 1 чаша от предварително приготвената закваска.
Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира,
след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
-----------------------------------------
Закваска за бозата
Необходими продукти:
1-2 лъжици препечено брашно
1 чаша хладка вода
1 лъжица захар
Приготвяне на закваската:
Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта.
Оставя се на топло 2-3 дни да шупне,
като отвреме-навреме леко се разбърква. 

Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска
може да се
замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии
от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто ( с мая). 
Имаме основание да предполагаме,
че би могла да се използва като прибавка
малко мая, размита с вода и лъжичка захар
и оставена да ферментира. 
За да станете добър бозаджия, очевидно трябва да експериментирате.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mikaela19 - Малко са тези който умеят да напр...
30.07.2009 15:19
Малко са тези който умеят да направят кисело мляко.
Станало е едва тогава когато обърнеш буркана обратно и киселото мляко си стои без да изтича.Тогава признавам майстора или майсторката:)
Моята баба знае как:)
цитирай
2. thedarkangel1977 - uh, che kaprizna i hwalka. . . :]
31.07.2009 17:36
uh, che kaprizna i hwalka... :]
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thedarkangel1977
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2853896
Постинги: 1340
Коментари: 1270
Гласове: 2924
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031