Прочетен: 1721 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 28.08.2010 18:08
Технологията за приготвяне на знаменитото ястие "Патица по пекински" е толкова сложна (необходима е специална пещ, в която се слагат по няколко птици едновременно), че познавачите казват: "Когато китаец иска да опита "Патица по пекински", той... отива на ресторант." Разбира се, това ястие може да се приготви и в домашни условия. За това са необходими следните продукти: 1 патица (около 2 кг), 2-3 супени лъжци шери или вермут, 1 чаена лъжичка сол, 14 малки глави лук, 24 палачинки (направени само от вода и брашно).
Продукти за соса за мариноване: 6 резенчета джинджифил (или 20 г на прах), 2 стръка праз, 1.5 л вода, 3 супени лъжици мед, 2 супени лъжици соев сос.
Продукти за соса: 3 супени лъжици сос, 1 супена лъжица вода, 2 чаени лъжички захар, 2 чаени лъжички сусамово олио.
Приготвяне: Патицата се измива, почиства и се оставя да се отцеди 2-3 часа (много е важно патицата да е напълно суха, за тази цел може да се използва вентилатор). Поставя се в железен или керамичен съд, залива се с гореща вода и се вари, докато побелее. Изважда се и отново се изсушава, а вътрешността се намазва със сол и алкохол. Патицата се слага в соса за мариноване, след което се поставя отново да ври, като трябва да е покрита напълно с течността и няколко пъти да се обръща. Изважда се и отново се суши. Кожата трябва да е напълно суха.
Фурната се нагрява до 175 градуса. Патицата се поставя на желязна скара, а под скарата се слага съд с вода така, че да не докосва повърхността й. Пече се около 1 и половин часа, след което се обръща и се пече още половин час. Патицата се пече, докато добие червеникаво кафяв цвят. Така кожата става особено хрупкава. След това месото се отделя от костите и се нарязва на тънки плоски парчета, които лесно да могат да се подредят така, че да се получи първоначалната форма на патицата. Късовете месо се нареждат в кръгла, плоска чиния. Поднася се заедно с палачинките, зелените пера на праза и предварително приготвения сос. Перата на зеления лук се потапят в соса и заедно с няколко парченца от патешкото месо се слагат в палачинката, която се сгъва на четири подобно на европейските палачинки и ...добър апетит!
Драги приятели, днешната рубрика "Добър апетит", в която ви разказах за известната Патица по пекински, завърши. Водещата Ангелина от Пекин ви благодари за вниманието и ви желае добър апетит!
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов