Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 14:19 - Пролетна спаначна тарта /Torta pasqualina/
Автор: thedarkangel1977 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1371 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.08.2010 18:00



Пролетна спаначна тарта /Torta pasqualina/  
Torta pasqualina
е традиционна празнична тарта от областта Лигурия в Северозападна Италия. Оригиналът на Torta Pasqualina се приготвя като великднски пай - съдържа тънки като хартия кори - цели 33 на брой, символизиращи христовата възраст, а също и 12 яйца върху плънката - колкото са светите апостоли.
Наподобява нещо средно между киш и баница със спанак. Има различни варианти за плънка /листа артишок, спанак, рукула, цвекло/ кори и оформление. Използването на многолистно тесто, спанак, подправки и рикота/извара/ е класическа вкусова комбинация. Аз адаптирах рецепти от Bella Online и Аcademia Бarilla, така че я определих само като:

Пролетна спаначна тарта

image
Използва се маслено, банично, но най-добре - бутер тесто, готово или направено домашно.

Многолистно тесто:
250г. брашно
1 ч.л. сол/на вкус
250 гр. студено масло
120 мл. студена вода

Аз правя по бърза технология и оформям както при домашните кроасани - в частта за разточване или така. Стана сложно, като обяснение и може би трябва да напиша отделно тази рецепта.
Готовото тесто се съхранява в хладилник, или фризер /за по-късна употреба/.

image
Плънка
300-400 гр. спанак, почистен и нарязан
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
300 гр. рикота/извара
1 яйце и 1 белтък за плънката
2 с.л. пресен магданоз
1 с.л. пресен джоджен
сол, индийско орехче, черен пипер на вкус
3-4 с.л. зехтин
2-3 с.л. настърган пармезан /кашкавал
20 гр. масло
4 яйца за "гнездата"
1 жълтък за намазване

Спанакът, лукът и чесънът се нарязват и се слагат в тиган със сгорещения зехтин и задушват до извиране на водата. Поставя се рикотата/изварата и разбърква до нейното затопляне. Маха се от котлона, и добавят нарязаните магданоз, джоджен, овкусява се с черен пипер, индийско орехче и сол на вкус. След леко охлаждане се поставят разбитите едно яйце и белтък от второто /жълтъкът се оставя за намазване. Сместа се разбърква до хомогенизиране.

Оформяне:
Тестото се разделя на 4 части - една по-голяма и другите по-малки. Или само на две - голяма и малка. Дъното на тавичка се намазва със зехтин.
Разточва се по-голямото парче тесто на тънка кора с големина да покрие дъното, височината и борд отвън. Тестото се притиска по дъното и стените на формата. Намазва се с мазнина и отгоре се поставя една малка кора, с диаметъра на тавичката. При желание, втората кора може да се пропусне. Леко се пробожда кората на места и излива спаначната смес. В нея се правят 4 вдлъбнатини, в които се поставят останалите 4 яйца. Всяко се поръсва с пармезан. На места се поставят късчета масло.
Яйцата може да се счупят сурови в гнездата или както аз - леко поширани, за да запазят формата си.

Другите две или една кора се разточват с диаметър като на формата за печене и с тях се покрива плънката. Между двете отново се намазва зехтин и горната се пробива на места, за да излиза парата. С висящите краища на най- долната кора се загъва отгоре и оформя ръбче. Може да се декорира.
Фурната се загрява на 175С.
Намазва се с разбит жълтък и малко вода, пече се за около 35 мин., до зачервяване.

image

Охлажда се леко и се нарязва. С първият разрез не "уцелих" мястото на яйцата...

image
Снимах поетапният процес на приготвяне, но предпочитам да дам линк към оригинална видео рецепта.
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thedarkangel1977
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2861007
Постинги: 1340
Коментари: 1270
Гласове: 2924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930