Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2010 00:18 - Редена мусака с коприва
Автор: thedarkangel1977 Категория: Рецепти   
Прочетен: 2120 Коментари: 1 Гласове:
1



image
Необходими продукти:


600–700 г коприва

200 г ориз

3 глави лук

7–8 с. л. олио (1/2 к. ч.)

1 ч. л. червен пипер

2–3 с. л. доматено пюре

50–100 г кашкавал

за заливката:

30 г краве масло

1 с. л. брашно

150 мл прясно мляко

1 щипка индийско орехче

2 жълтъка

сол и черен пипер на вкус

1. Почистената и измита коприва се залива с вряла вода, престоява 5 минути, отцежда се, отново се изплаква и се нарязва надребно.

2. Оризът се сварява в подсолена вода и се отцежда.

3. Лукът се нарязва на филийки и се запържва в олиото за няколко секунди, налива се малко гореща вода и се оставя да се задуши около 5–10 минути. След като омекне, се добавя червеният пипер, разбърква се и се разрежда с доматеното пюре. След това се долива малко вода и се бърка, докато пюрето се разтвори. Прибавя се попарената коприва и отново се разбърква.

4. Заливката се приготвя, като маслото се разтопява и в него до златисто се запържва брашното. Разрежда се със студеното прясно мляко и след като кипне, се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче. В отделен съд се разбиват жълтъците и към тях внимателно се сипва белият сос, като се бърка непрекъснато.

5. На дъното на подходящ съд се слага от копривената смес, върху нея се реди пласт ориз и отново от копривата. Полива се със заливката, настъргва се от кашкавала и се пече до златисто в умерено загрята фурна при температура 180 градуса.
 


Тагове:   мусака,


Гласувай:
1



1. janabel - Мусака с коприва
27.09.2010 10:08
По вкусна е копривата, когато не се готви с домати или доматено пюре . За целта вместо пресно поливам с кисело млеко .Пробвайте !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thedarkangel1977
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2860855
Постинги: 1340
Коментари: 1270
Гласове: 2924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930