Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2011 22:30 - Овчарски пай
Автор: thedarkangel1977 Категория: Рецепти   
Прочетен: 4148 Коментари: 1 Гласове:
0



 
image

Овчарски пай


1/2 кг картофи
50 г сирене "Чедър" / или настърган твърд кашкавал /
1 с.л. олио / зехтин
1 гл. лук, нарязан на ситно
2 моркова, нарязани на ситно
1-2 стрък целина – наситнени
около 750 г - 800 г кайма смес
1 1/2 ч.ч. бульон / лично за мен няма значение какъв – да не е пилешки; може зеленчуков, телешки, говежди... съобразявайте с месото/
по 1 с.л. масло и брашно
отделно 1 пакетче масло
сол, черен пипер
около 1 к.ч. прясно мляко

В мазнината задушаваме лука и когато стане златист, го отстраняваме от тигана с решетъчна лъжица и го изсипваме в друг съд. В мазнината, останала в тигана, добавяме морковите и целината, когато станат готови – също като лука ги вадим и изсипваме в друг съд. .
В отделен съд сгорещяваме малко олио/зехтин и слагаме каймата. Пържи се до покафеняване. Междувременно се разбърква, за да стане на трохи. Добавяме зеленчуците, приготвени по-рано (без лука!). Разбъркваме малко и добавяме бульона. За да се сгъсти, след минута слагаме брашното и маслото. Разбъркваме бавно до сгъстяване за минута-две и махаме от котлона.

Картофите се сваряват, намачкват се и заедно с маслото и млякото се прави картофено пюре. В него се добавя настъргания кашкавал. След получаване на хомогенна смес се добавя лука, приготвен по-рано. Подправя се. Хубаво се разбърква

В тавичка се разстила месната смес, изравнява се и отгоре се изсипва картофеното пюре, заглажда се. Обикновено с помощта на вилица се набраздява отгоре. Намазва се с разтопено масло отгоре и се слага на умерена фурна за около 1/2 час – пече се до зачервяване.
Поднася се с магданоз / поръсен или с клонче/ и чаша хубаво вино.

Забележки:

  • Става и с други видове меса – съобразявайте вида на бульона в такъв случай. Оригиналната рецепта е с агнешко месо.
     
  • Става и с вегетариански заместители на кайма. /става супер/
     
  • В зеленчуковата смес може да се добави грах; гъби;1-2 скилидки чесън; малко вино /бяло за агнешко месо, червено – за други видове меса/. Става много вкусно. /е, не всичко от изброените наведнъж, де image /
     
  • Относно подправки, може да добавите кимион, чили - за пикантна нотка. Ако правите рецептата с агнешко, добавете розмарин и/или мащерка.



Овчарски пай
Продукти:
500 гр. кайма
1 глава лук
2 моркова
2 чушки
сух чесън на вкус
200 гр.гъби
1 малко бурканче доматено пюре
магданоз
черен пипер
кимион
картофено пюре
кашкавал
шепа грах

Начин на приготвяне:
Запържваме каймата след което прибавяме нарязаните лук, чушки и моркови и задушаваме. След като се задуши прибавяме чесън на вкус, шепа грах, нарязаните гъби и доматеното пюре, магданоз, черен пипер, кимион и отново задушаваме по желание с бяло вино. След като задушим оставяме сместа настрани и преминаваме към втора част.
Приготвяме картофеното пюре. След това изсипваме половината от пюрето в намазана с олио тавичка, а върху пюрето изсипваме готовата смес от каймата, гъбите и т.н.а. Отгоре разстиламе другата половина картофено пюре и настъргваме кашкавал.
Запичаме във умерена фурна до зачервяване.
Ястието може да се сервира топло и студено.
Приятен апетит!




Гласувай:
0



1. lunenlach31 - звучи страхотно, утре проба и пак ще ...
01.05.2011 18:59
звучи страхотно,утре проба и пак ще пиша коментар:)
благодаря за идеята
поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thedarkangel1977
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2853713
Постинги: 1340
Коментари: 1270
Гласове: 2924
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031