Какаото – храна на боговете; шоколадът – за ценители
Какаото носи със себе си една очарователна история, която е грехота да не знаем...
Историята на кафявото вълшебство датира още с появата на Америка, когато Старият свят още не е имал ни най-малка представа за съществуването на този вкусен и стимулиращ продукт, който към днешна дата е любим на милиони. В кралския двор на крал Фердинанд и кралица Изабела за първи път виждат основните компоненти на шоколада, когато Колумб се завръща триумфално от Америка и показва пред испанския трон цяло съкровище от най-различни и странни неща. Сред тях са и няколко тъмнокафяви зърна – днешната суровина за шоколада и какаото. Тогава кралят и кралицата изобщо не са си и представяли колко важни след време ще станат тези зърна. По-късно Ернандо Кортез – големият испански пътешественик, пръв открива търговските възможности на даровете на Новия свят.
По време на завоюването на Мексико е установено, че ацтеките използвали какаовите зърна, за да приготвят местната божествена напитка „chocolati”, означаваща „топла течност”. През 1519 г. император Монтецума, който по непотвърдени данни изпивал по 50 порции дневно от въпросната напитка, сервира „chocolati” на своите испански гости в големи златни бокали, отнасяйки се към напитката като към „храна за боговете”.
Днес какаото е обичано от малки и големи, ползва се за почти всичко, включително за здраве и красота. Освен много вкусно и ароматно, доказано е, че какаото влияя изключително добре и на здравето, и на красотата. Шоколадовите терапии са нещо твърде изкусително, за да не му се обърне внимание. Защото тогава тялото и най-вече духът се отпускат в нежните ласки на ароматен разтопен шоколад в такова количество (една вана), че всяко дете (а и не само) би завидяло. Релаксът и удоволствието са пълни!
Какаото в това число и шоколадът могат освен да разтопят душата ви, да ви предпазят и от редица заболявания. Една чаша топло какао преди лягане например, ви гарантира спокоен и приятен сън, както и сигурно туширане на нервното напрежение от деня. Какото помага на мозъка, стимулира го. А малко блокче натурален шоколад пък предпазва от сърдечни проблеми и депресии. Освен че укрепва сърдечно-съдовата система, черният шоколад нормализира похвално добре и кръвното налягане.
Преди три години пък виенски майстор на шоколади създаде специален вид шоколад – омегашоколад, обогатен с полиненаситени мастни киселини омега 3, които са изключително полезни за човешкото здраве. Шоколадът, създаден от Жан-Клод Бертон, съдържа 15% ленено семе, което е богато на омега 3, и 70% какао. “Това е първият в света невероятно полезен за здравето шоколад”, заяви сладкарят. Учените са доказали, че омега 3 има стабилизиращ ефект върху сърдечния мускул. Веществото понижава сърдечния ритъм при почивка и подобрява функцията на сърдечните камери, намалява степента на кръвосъсирване и слабо понижава кръвното налягане. Омега 3 има също и противовъзпалителни качества. Но за да не си мислите, че всеки шоколад е толкова полезен, ще ви кажа, че черният шоколад е богат на антиоксиданти и е наистина полезен, докато млечният е като калорична бомба – около 500 калории на 100 гр. Пристрастените към млечния шоколад често имат проблеми със зъбите, а много често и с килограмите.
Някои учени твърдят, че от шоколада не се пълнее, само ако се яде... само шоколад. Което разбира се звучи направо неприемливо за нас?! А килограми се качват не за друго, а защото, когато хапваме шоколад, той повдига рязко нивото на инсулина в кръвта, организмът ни започва да складира полученото и така пълнее.
И така – много хора наричат себе си „ценители”, но малка част от тях знаят какво всъщност означава това! И със сигурност нямат предвид ароматна чаша топло какао и вкусен опияняващ шоколад...
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов