Постинг
20.09.2009 04:31 -
"птиче гнездо" - една идея за вечеря, една рецепта и още нещо....
Автор: thedarkangel1977
Категория: Рецепти
Прочетен: 3398 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 28.08.2010 18:11
Прочетен: 3398 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 28.08.2010 18:11
ранна утрин е - все още е тъмно, но петльо вече наддава сънлив глас и кукурига около блока - не се учудвайте за комбинацията петел и блок :) - живея в квартал в който всичко е само къщи и само един блок :) а къща без петел, къща ли е :)...
не мога да заспя, но не от умора, а от яд и от глад :)...
няма да изпадам в подробности, но за да се успокоя поне малко...
ще ви предложа една рецепта, която хапнах в един пловдивски ресторант... лесно и просто се прави... Идеята за доматите/печени чушки и замяната на кашкавалчето с топено сирене, както и многото пластове бекон си е моя идея. В ресторанта нямаше домати в порцията, нито пък топено сирене....
Едно е сигурно, ще си оближете пръстите, ще давате на котката ви да яде, и всички ще преядете с това - и вие, и хората около вас, и котката даже няма да може да си го изяде всичкото. Щото хем е вкусно, хем е много засищащо...
"Птиче гнезо"
Продукти за 1 гювече - средна големина:
кайма - мисля че половин пакетче е достатъчно.
гъби, кисели краставички, лук, бекон - количество според предпочитанията ви...
домат или печена чушка (по желание)
люти чушлета - 1, 2, 3 кой колкото може да носи на люто ;)
1 яйце
настърган кашкавал - колкото да покрие всичко отгоре и да го запечата - или бучки топено сирене
в гювече добре намазано с олио по дъното и стените (или с маргарин или краве масло) - се реди пласт кайма, пласт гъбки (нарязани в форма пожелание) пласт кисели краставички и пласт лук - приличаше ми на запържен преди това, и каймата ми се стори че е минала пържена обработка. Отгоре затваряме пластовете с нарязани на ивици бекон - аз бих сложила няколко слоя бекон, за да станат по-питателни и блажни пластовете под бекона... Някъде в тази смес бих бучнала 2-3 люти чушки, защото обичам лютичко (в порцията такива липсваха, и замених чушлетата с много черен пипер)...
Любителите на домати в гювече, може да сложат 1 домат нарязан на шайби - лично аз мразя домати в гювече, и бих ги пренебрегнала, и бих ги заменила с нарязани печени чушки. Запича се 10-15 минути, според силата на фурната, която разбира се е загрята предварително.
Отгоре се чуква едно яйце и гювечето отива да се пече, докато яйцето стане готово. Така приготвената вкусотия се поръсва с настърган кашкавал и се дозапича докато се разтопи и кашкавалчето. Може да замените кашкавала с топено сиренце накъсано на бучки или нарязано на тънки шайбички - с вкус на пушено примерно.
П.С.: айде "сготвихме" ... не, че с това, стомаха ми стана по-доволен... но, поне ви дадох интересна идея за вечеря :)
не мога да заспя, но не от умора, а от яд и от глад :)...
няма да изпадам в подробности, но за да се успокоя поне малко...
ще ви предложа една рецепта, която хапнах в един пловдивски ресторант... лесно и просто се прави... Идеята за доматите/печени чушки и замяната на кашкавалчето с топено сирене, както и многото пластове бекон си е моя идея. В ресторанта нямаше домати в порцията, нито пък топено сирене....
Едно е сигурно, ще си оближете пръстите, ще давате на котката ви да яде, и всички ще преядете с това - и вие, и хората около вас, и котката даже няма да може да си го изяде всичкото. Щото хем е вкусно, хем е много засищащо...
"Птиче гнезо"
Продукти за 1 гювече - средна големина:
кайма - мисля че половин пакетче е достатъчно.
гъби, кисели краставички, лук, бекон - количество според предпочитанията ви...
домат или печена чушка (по желание)
люти чушлета - 1, 2, 3 кой колкото може да носи на люто ;)
1 яйце
настърган кашкавал - колкото да покрие всичко отгоре и да го запечата - или бучки топено сирене
в гювече добре намазано с олио по дъното и стените (или с маргарин или краве масло) - се реди пласт кайма, пласт гъбки (нарязани в форма пожелание) пласт кисели краставички и пласт лук - приличаше ми на запържен преди това, и каймата ми се стори че е минала пържена обработка. Отгоре затваряме пластовете с нарязани на ивици бекон - аз бих сложила няколко слоя бекон, за да станат по-питателни и блажни пластовете под бекона... Някъде в тази смес бих бучнала 2-3 люти чушки, защото обичам лютичко (в порцията такива липсваха, и замених чушлетата с много черен пипер)...
Любителите на домати в гювече, може да сложат 1 домат нарязан на шайби - лично аз мразя домати в гювече, и бих ги пренебрегнала, и бих ги заменила с нарязани печени чушки. Запича се 10-15 минути, според силата на фурната, която разбира се е загрята предварително.
Отгоре се чуква едно яйце и гювечето отива да се пече, докато яйцето стане готово. Така приготвената вкусотия се поръсва с настърган кашкавал и се дозапича докато се разтопи и кашкавалчето. Може да замените кашкавала с топено сиренце накъсано на бучки или нарязано на тънки шайбички - с вкус на пушено примерно.
П.С.: айде "сготвихме" ... не, че с това, стомаха ми стана по-доволен... но, поне ви дадох интересна идея за вечеря :)
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 2924
Блогрол
1. интригуващо
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов