Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2009 04:31 - "птиче гнездо" - една идея за вечеря, една рецепта и още нещо....
Автор: thedarkangel1977 Категория: Рецепти   
Прочетен: 3398 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.08.2010 18:11


ранна утрин е -  все още е тъмно, но петльо вече наддава сънлив глас и кукурига около блока - не се учудвайте за комбинацията петел и блок :) - живея в квартал в който всичко е само къщи и само един блок :) а къща без петел, къща ли е :)...

не мога да заспя, но не от умора, а от яд и от глад :)...
няма да изпадам в подробности, но за да се успокоя поне малко...
ще ви предложа една рецепта, която хапнах в един пловдивски ресторант... лесно и просто се прави... Идеята за доматите/печени чушки и замяната на кашкавалчето с топено сирене, както и многото пластове бекон си е моя идея. В ресторанта нямаше домати в порцията, нито пък топено сирене....
Едно е сигурно, ще си оближете пръстите, ще давате на котката ви да яде, и всички ще преядете с това - и вие, и хората около вас, и котката даже няма да може да си го изяде всичкото. Щото хем е вкусно, хем е много засищащо...

"Птиче гнезо"
Продукти за 1 гювече - средна големина:
кайма - мисля че половин пакетче е достатъчно.
гъби, кисели краставички, лук, бекон  - количество според предпочитанията ви...
домат или печена чушка (по желание)
люти чушлета - 1, 2, 3 кой колкото може да носи на люто ;)
1 яйце
настърган кашкавал - колкото да покрие всичко отгоре и да го запечата - или бучки топено сирене


в гювече добре намазано с олио по дъното и стените (или с маргарин или краве масло) - се реди пласт кайма, пласт гъбки (нарязани в форма пожелание) пласт кисели краставички и пласт лук - приличаше ми на запържен преди това, и каймата ми се стори че е минала пържена обработка. Отгоре затваряме пластовете с нарязани на ивици бекон - аз бих сложила няколко слоя бекон, за да станат по-питателни и блажни пластовете под бекона... Някъде в тази смес бих бучнала 2-3 люти чушки, защото обичам лютичко (в порцията такива липсваха, и замених чушлетата с много черен пипер)...
Любителите на домати в гювече, може да сложат 1 домат нарязан на шайби - лично аз мразя домати в гювече, и бих ги пренебрегнала, и бих ги заменила с нарязани печени чушки. Запича се 10-15 минути, според силата на фурната, която разбира се е загрята предварително.
Отгоре се чуква едно яйце и гювечето отива да се пече, докато яйцето стане готово. Така приготвената вкусотия се поръсва с настърган кашкавал и се дозапича докато се разтопи и кашкавалчето. Може да замените кашкавала с топено сиренце накъсано на бучки или нарязано на тънки шайбички - с вкус на пушено примерно.

П.С.: айде "сготвихме" ... не, че с това, стомаха ми стана по-доволен... но, поне ви дадох интересна идея за вечеря
:)


Тагове:   вечеря,   гнездо,   още,   рецепта,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thedarkangel1977
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2859052
Постинги: 1340
Коментари: 1270
Гласове: 2924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930