Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2010 01:09 - гръцкият вариант на италианската лазаня
Автор: thedarkangel1977 Категория: Рецепти   
Прочетен: 483 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.08.2010 18:04


 Пастицио или гръцкият вариант на италианската лазаня

Продукти:

- 1 пакет Penne rigate или друг вид дебели макарони (не спагети!)
- 700 г телешка кайма
- 60 г масло
- 4 суп. лъжици зехтин
- 1 глава лук
- 1-2 скилидки чесън
- 150 мл бяло вино
- 1 суп. лъжица доматено пюре
- кутия домати на кубчета (моята беше от 500 г)
- сол, черен пипер, щипка захар, риган
- пармезан или кашкавал

За сос Бешамел:

- 1 л прясно мляко
- 60-70 г масло
- 8 суп. лъжици брашно
- 1 яйце
- сол, индийско орехче

Приготвяне:

Макароните се сваряват, но не до разваряване, а да останат леко твърди. Отцеждат се от водата и докато са още горещи, се смесват с маслото. В съд се загрява зехтина и в него се задушава ситно нарязаният лук. Прибавя се каймата и се бърка, за да стане на трохи. Добавят се нарязаният чесът, солта, черният пипер, ригана. После се прибавя виното. Когато сместа заври, се добавят доматеното пюре, доматите и щипката сол. Оставя се да ври на котлона, докато водата изври и каймата остане само на мазнина. 
За бешамела разтопяваме маслото. Прибавяме брашното при непрекъснато бъркане, докато леко покафенее. Изливаме млякото на тънка струйка и продължаваме непрекъснато да бъркаме, докато сосът се сгъсти. Когато е готов, се оставя настрана да се охлади. След като поизстине малко, добавяме яйцето, солта и индийското орехче. Разбъркваме добре, докато яйцето се поеме от сместа.
Намазваме дълбок съд с масло. Изсипваме половината от макароните и поръсваме с малко пармезан или настърган кашкавал. Върху тях разпределяме добре цялото количество плънка от кайма и пак поръсваме с пармезан. Върху каймата изсипваме другата половина от макароните. Най-отгоре изливаме внимателно бешамела. Той е доста гъст и няма да потъне надолу между пластовете. Пече се на 180 градуса около 45-50 минути. Към края на печенето се изважда от фурната, поръсва се с още малко пармезан (кашкавал) и се запича отново за 5-10 минути, за да се получи хрупкава коричка.

* В оригиналната рецепта подправките в каймата са канела и карамфил, само че вкусът става по-различен. Лично аз направих това пастицио с риган. 

Източник: няколко рецепти от Интернет, които в крайна сметка комбинирах в мой вариант.

Прикачени файлове:
image
pastizio_01.jpg [ 55.15 KiB | Прегледано 3322 пъти ] 
image
pastizio_02.jpg [ 112.44 KiB | Прегледано 3323 пъти ] 
image
pastizio_03.jpg [ 89.52 KiB | Прегледано 3320 пъти ] 
image
pastizio_04.jpg [ 41.35 KiB | Прегледано 3317 пъти ] 
image
pastizio_05.jpg [ 104.81 KiB | Прегледано 3321 пъти ] 


Тагове:   вариант,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thedarkangel1977
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2853790
Постинги: 1340
Коментари: 1270
Гласове: 2924
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031