Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 14:30 - Зеленчукова баница със сирене и зелени подправки
Автор: thedarkangel1977 Категория: Рецепти   
Прочетен: 2208 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.08.2010 18:00


Зеленчукова баница със сирене и зелени подправки

image

Гръцката кухня е богата на всякакви баници и печива с тестени кори. Пълнежите са разнообразни и общо взето може да сложиш почти всичко. Най-известните и често приготвяните баници са със сирене, като нашата, с кайма, тиква, тиквички, праз, пилешко, и небезизвестната спанакопита със спанак, която направих преди време. 

 

image

Този път пълнежа на баницата, която приготвих е богат на зеленчуци, а вместо често използваните магданоз и копър в гръцката кухня, добавих пресен риган, босилек и мащерка. Дозирано, разбира се. Ароматът им се разнесе в кухнята, още щом сложих баницата във фурната да се пече.

Продукти:

  • 8 кори за баница
  • 2 средно големи картофа
  • 3 средно големи тиквички
  • 3 моркова
  • 1 глава червен лук
  • 4-5 стръка пресен лук
  • 3 скилидки чесън
  • 200 гр. сирене
  • 2 яйца
  • 1 суп. лъж. нарязан пресен риган
  • 1 суп. лъж. нарязан пресен босилек
  • 1 ч. лъж. нарязана прясна мащерка
  • сол и черен пипер
  • 50 мл. зехтин

Тиквичките и картофите се настъргват на едро ренде. Слагат се в гевгир и се притискат с длан, за да се отцеди сокът им, колкото може.

Морковите също се настъргват на едро ренде. Двата вида лук и чесъна се нарязват на ситно.

В тенджера се загрява половината зехтин. В него се сотират лукът и чесъна за 4-5 минути. Добавят се морковите и се обърква добре. Слагат се отцедените тиквички и картофи, и зелените подправки. Оставя се да се задушава още 5-6 минути, като се разбърква периодично. Маха се от котлона и се оставя на страна да се охлади.

При зеленчуците се натрошава сиренето и се добавят разбитите яйца. Плънката се посолява със сол и пипер.

Фурната се нагрява на 200°C.

Подходяща тава се намазва с малко зехтин. На дъното се подреждат половината от корите за баница, като между тях се намазва по малко зехтин. Разпределя се плънката. Върху нея се слагат останалите кори. Баницата се намазва със зехтин и се разрязва на парчета.

Пече се около 30 минути, в предварително нагрятата фурна. След като се извади се оставя да се охлади леко.

 

Категория: баници, гръцка кухня, зеленчуци, основни ястия



Тагове:   баница,   сирене,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thedarkangel1977
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2859787
Постинги: 1340
Коментари: 1270
Гласове: 2924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930