Постинг
26.10.2010 15:51 -
Димитровска пита с ябълки
ПРОДУКТИ
За тестото:
700-750 г брашно
40 г мая (на кубче)
100 мл вода
300 мл прясно мляко
100 г масло
6 с.л. олио
1 яйце
3 с.л. мед
щипка сол
За плънката:
2 големи ябълки (настъргани и изцедени)
100 г смлени орехови ядки
2/3 чаена чаша захар
2 с.л. галета
2 ванилии
1 ч.л. канела
За намазване:
1 жълтък, 1 чаена лъжица масло, 1 чаена лъжица мед
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маята се разтваря в леко затоплената вода, добавя се 1 с.л. мед и малко брашно до получаване на рядка каша.Така престоява, докато шупне. Следват леко затопленото прясно мляко, олиото, яйцето, останалите 2 с.л. мед, солта и пресятото брашно.
Омесва се меко тесто. След това се добавя на три пъти размекнатото масло и продължава да се меси. Тестото се покрива и остава на топло да втаса до удвояване на обема си. След втасването се разделя на 3 топки.
Разтегля се първата кора и се поставя в намаслена тава. Върху кората се слага половината от плънката, приготвена от посочените продукти. Поставя се и втората кора и върху нея - останалата част от плънката, накрая и третата кора. Оставя се да втаса още 20 мин, намазва се с жълтък и се пече в умерена предварително загрята фурна до готовност. След като се извади, веднага се маже с мед и масло.
За тестото:
700-750 г брашно
40 г мая (на кубче)
100 мл вода
300 мл прясно мляко
100 г масло
6 с.л. олио
1 яйце
3 с.л. мед
щипка сол
За плънката:
2 големи ябълки (настъргани и изцедени)
100 г смлени орехови ядки
2/3 чаена чаша захар
2 с.л. галета
2 ванилии
1 ч.л. канела
За намазване:
1 жълтък, 1 чаена лъжица масло, 1 чаена лъжица мед
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маята се разтваря в леко затоплената вода, добавя се 1 с.л. мед и малко брашно до получаване на рядка каша.Така престоява, докато шупне. Следват леко затопленото прясно мляко, олиото, яйцето, останалите 2 с.л. мед, солта и пресятото брашно.
Омесва се меко тесто. След това се добавя на три пъти размекнатото масло и продължава да се меси. Тестото се покрива и остава на топло да втаса до удвояване на обема си. След втасването се разделя на 3 топки.
Разтегля се първата кора и се поставя в намаслена тава. Върху кората се слага половината от плънката, приготвена от посочените продукти. Поставя се и втората кора и върху нея - останалата част от плънката, накрая и третата кора. Оставя се да втаса още 20 мин, намазва се с жълтък и се пече в умерена предварително загрята фурна до готовност. След като се извади, веднага се маже с мед и масло.
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 2924
Блогрол
1. интригуващо
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов