Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2009 05:52 - дюнер в домашни условия
Автор: thedarkangel1977 Категория: Рецепти   
Прочетен: 3923 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.08.2010 18:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРОДУКТИ
500-600 гр. пилешко месо
ЗА МАРИНАТАТА:
1 ч.л. канела
1 ч.л смлян карамфил
0,5 ч.л. смлян кардамом
0,5 ч.л. смляно индийско орехче
0,5 ч.л сумак (Rhus coriaria L.)
1-2 ч.л. чесън на прах
оцет
олио
ЗА СОСА:
лимонов сок
кисело мляко
майонеза
1 скалидка чесън



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарежете пилешкото месо (гърди и бут) на равни парчета около 4-5 см.
Смесете канелата, карамфила, инд. орехче, кардамома, сумак и чесъна и поръсете месото.Разбъркайте добре и добавете 1 с.л олио и 1с.л оцет.Оставете на хладно 4-5 часа или поне 30 мин.
Печете месото в грилче или фурна до зачервяване от едната страна, обръщате парчетата и допичате.
Смесете половин кофичка кисело мляко 2-3 с.л майонеза 1-2 ч.л лимонов сок и счукана скалидка чесън.
Нарежете изпеченото месо на малки парченца, разпределете в порции залейте със соса и гарнирайте с пържени картофки и кисели краставички

image
Дюнер

За плънката:

хумус //варен нахут(пасиран), тахини(сусамова паста), олио, сол, чесън
тцазики //сух таратор//
салата Айсберг
домати
краставици
кромид лук
фета сирене
лютив пиперен сос
кълцано месо //аз ползвах агнешко с лук и пилешко месо, предварително сготвени на скара//

Марината за месото:

За агнешкото: лимон, лук, бяло вино, сух джоджен, мащерка, сух девисил, черен пипер, сол, олио

За пилешкото: къри паста, тандури паста лимонов сок и пресован чесън, олио

Друга марината за пилешкото:
сух риган, пресован чесън, лимон, олио, черен пипер, песто Дженовезе(или така нареченото Песто от Генуа- зехтин, кедрови ядки, босилек, пармежан ) и мадраско къри

Тестото:

вода, захар, сол, мая, олио, яйца, брашно-трябва да е меко.Прави се на малки питки, оставя се да втаса
разточва се на малки търкалачета, намазва се с олио и се пече в/у гореща плоча
аз използвам един тиган с тефлоново покритие и дебело дъно

Това е!:)
image

Ако правя у дома го правя по следния начин: (за 2 порции)
1. в купичка забърквам 1.ч.л. доматено пюре или 1 стърган домат , 1.с.л. оцет (бял ако има иначе с какъвто е под ръка ) 1 с.л. зехтин и няколко с.л. вода.
2. нагрявам 4угунен или тефлонов тиган, поливам малко от соса по т.1 и слагам арабската питка да се овлажни и стане топла и по -жилава. Едностранно.
3. подготвям си пълнеж, от каквото обичам- 200г. кълцано месо с подправки (най често пиле), салата айсберг или зеле, домат, мачкан лук със сол, краставица.-зеленчуците на око....става супер и само с кълцана телешка, овкусена с подправки, кайма.
4. добавям следните подправки:
а) сос от 1.с.л. кисело мляко, 1.ч.л. майонеза, 2ск. чесън и 1.ч.л. промишлен (няма кога да правя домашен ) сос бешамел
б) няколко капки домашна настойка от лют пипер полята със загрят зехтин (т.е лют маслен извлек) - седи си в хладилника, (може и да се поръча от китайски ресторант).

Картофки избягвам да слагам вътре,  предпочитам ги отделно.


Тагове:   дюнер,   условия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thedarkangel1977
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2861277
Постинги: 1340
Коментари: 1270
Гласове: 2924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930