Постинг
13.11.2010 00:18 -
Чеснови питки
Чеснови питки
Продукти за 12 броя:
10 гр прясна мая или 4 гр суха
260 мл топло прясно мляко
30 гр масло - разтопено
400-450 гр брашно
1 с.л.захар
1/2 ч.л.сол
1 жълтък + 2 с.л.прясно мляко за намазване
Чеснова смес:
50 гр меко масло
8 скилидки чесън - нарязани на дребно или счукани/пресовани/
2 с.л. магданоз
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в половината количество топло мляко.
Покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути.
В купа пресейте брашното и солта.
Направете кладенче в средата и в него изсипете втасалата мая и останалото топло мляко.
Замесете тесто, накрая прибавете разтопеното масло.
Месете до гладкост на леко набрашнен работен плот - около 10 минути.
Намазнете купа, поставете в нея тестото, оформено на топка, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.
Разделете тестото на 12 еднакви части, оформете ги на топки, покрийте и оставете да починат 15 минути.
Разплескайте леко всяка топка, прегънете на две, защипете хубаво краищата - както се лепят пирожки.
Поставете в покрита с хартия за печене тава, на разстояние една от друга, като оформите елипса, а защипаните краища трябва до останат отдолу.
Покрийте с кърпа и оставете питките да втасат 30 минути.
През това време смесете всички продукти за плънката до еднородна смес.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Намажете питките с разбития в прясното мляко жълтък.
С нож направете разрез по дължината им и в него поставете от чесновата смес.
Печете 10-15 минути, до златисто.
Поднесете топли.
Продукти за 12 броя:
10 гр прясна мая или 4 гр суха
260 мл топло прясно мляко
30 гр масло - разтопено
400-450 гр брашно
1 с.л.захар
1/2 ч.л.сол
1 жълтък + 2 с.л.прясно мляко за намазване
Чеснова смес:
50 гр меко масло
8 скилидки чесън - нарязани на дребно или счукани/пресовани/
2 с.л. магданоз
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в половината количество топло мляко.
Покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути.
В купа пресейте брашното и солта.
Направете кладенче в средата и в него изсипете втасалата мая и останалото топло мляко.
Замесете тесто, накрая прибавете разтопеното масло.
Месете до гладкост на леко набрашнен работен плот - около 10 минути.
Намазнете купа, поставете в нея тестото, оформено на топка, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.
Разделете тестото на 12 еднакви части, оформете ги на топки, покрийте и оставете да починат 15 минути.
Разплескайте леко всяка топка, прегънете на две, защипете хубаво краищата - както се лепят пирожки.
Поставете в покрита с хартия за печене тава, на разстояние една от друга, като оформите елипса, а защипаните краища трябва до останат отдолу.
Покрийте с кърпа и оставете питките да втасат 30 минути.
През това време смесете всички продукти за плънката до еднородна смес.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Намажете питките с разбития в прясното мляко жълтък.
С нож направете разрез по дължината им и в него поставете от чесновата смес.
Печете 10-15 минути, до златисто.
Поднесете топли.
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 2924
Блогрол
1. интригуващо
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов