Постинг
06.04.2010 01:09 -
гръцкият вариант на италианската лазаня
Автор: thedarkangel1977
Категория: Рецепти
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 28.08.2010 18:04
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 28.08.2010 18:04
Пастицио
или гръцкият вариант на италианската лазаня
Продукти:
- 1 пакет Penne rigate или друг вид дебели макарони (не спагети!)
- 700 г телешка кайма
- 60 г масло
- 4 суп. лъжици зехтин
- 1 глава лук
- 1-2 скилидки чесън
- 150 мл бяло вино
- 1 суп. лъжица доматено пюре
- кутия домати на кубчета (моята беше от 500 г)
- сол, черен пипер, щипка захар, риган
- пармезан или кашкавал
За сос Бешамел:
- 1 л прясно мляко
- 60-70 г масло
- 8 суп. лъжици брашно
- 1 яйце
- сол, индийско орехче
Приготвяне:
Макароните се сваряват, но не до разваряване, а да останат леко твърди. Отцеждат се от водата и докато са още горещи, се смесват с маслото. В съд се загрява зехтина и в него се задушава ситно нарязаният лук. Прибавя се каймата и се бърка, за да стане на трохи. Добавят се нарязаният чесът, солта, черният пипер, ригана. После се прибавя виното. Когато сместа заври, се добавят доматеното пюре, доматите и щипката сол. Оставя се да ври на котлона, докато водата изври и каймата остане само на мазнина.
За бешамела разтопяваме маслото. Прибавяме брашното при непрекъснато бъркане, докато леко покафенее. Изливаме млякото на тънка струйка и продължаваме непрекъснато да бъркаме, докато сосът се сгъсти. Когато е готов, се оставя настрана да се охлади. След като поизстине малко, добавяме яйцето, солта и индийското орехче. Разбъркваме добре, докато яйцето се поеме от сместа.
Намазваме дълбок съд с масло. Изсипваме половината от макароните и поръсваме с малко пармезан или настърган кашкавал. Върху тях разпределяме добре цялото количество плънка от кайма и пак поръсваме с пармезан. Върху каймата изсипваме другата половина от макароните. Най-отгоре изливаме внимателно бешамела. Той е доста гъст и няма да потъне надолу между пластовете. Пече се на 180 градуса около 45-50 минути. Към края на печенето се изважда от фурната, поръсва се с още малко пармезан (кашкавал) и се запича отново за 5-10 минути, за да се получи хрупкава коричка.
* В оригиналната рецепта подправките в каймата са канела и карамфил, само че вкусът става по-различен. Лично аз направих това пастицио с риган.
Източник: няколко рецепти от Интернет, които в крайна сметка комбинирах в мой вариант.
Продукти:
- 1 пакет Penne rigate или друг вид дебели макарони (не спагети!)
- 700 г телешка кайма
- 60 г масло
- 4 суп. лъжици зехтин
- 1 глава лук
- 1-2 скилидки чесън
- 150 мл бяло вино
- 1 суп. лъжица доматено пюре
- кутия домати на кубчета (моята беше от 500 г)
- сол, черен пипер, щипка захар, риган
- пармезан или кашкавал
За сос Бешамел:
- 1 л прясно мляко
- 60-70 г масло
- 8 суп. лъжици брашно
- 1 яйце
- сол, индийско орехче
Приготвяне:
Макароните се сваряват, но не до разваряване, а да останат леко твърди. Отцеждат се от водата и докато са още горещи, се смесват с маслото. В съд се загрява зехтина и в него се задушава ситно нарязаният лук. Прибавя се каймата и се бърка, за да стане на трохи. Добавят се нарязаният чесът, солта, черният пипер, ригана. После се прибавя виното. Когато сместа заври, се добавят доматеното пюре, доматите и щипката сол. Оставя се да ври на котлона, докато водата изври и каймата остане само на мазнина.
За бешамела разтопяваме маслото. Прибавяме брашното при непрекъснато бъркане, докато леко покафенее. Изливаме млякото на тънка струйка и продължаваме непрекъснато да бъркаме, докато сосът се сгъсти. Когато е готов, се оставя настрана да се охлади. След като поизстине малко, добавяме яйцето, солта и индийското орехче. Разбъркваме добре, докато яйцето се поеме от сместа.
Намазваме дълбок съд с масло. Изсипваме половината от макароните и поръсваме с малко пармезан или настърган кашкавал. Върху тях разпределяме добре цялото количество плънка от кайма и пак поръсваме с пармезан. Върху каймата изсипваме другата половина от макароните. Най-отгоре изливаме внимателно бешамела. Той е доста гъст и няма да потъне надолу между пластовете. Пече се на 180 градуса около 45-50 минути. Към края на печенето се изважда от фурната, поръсва се с още малко пармезан (кашкавал) и се запича отново за 5-10 минути, за да се получи хрупкава коричка.
* В оригиналната рецепта подправките в каймата са канела и карамфил, само че вкусът става по-различен. Лично аз направих това пастицио с риган.
Източник: няколко рецепти от Интернет, които в крайна сметка комбинирах в мой вариант.
Онлайн шах в качествен вариант
Ти пак си плакала, нали? - вариант 2
Алтернативен вариант на тежкия Adobe PDF...
Ти пак си плакала, нали? - вариант 2
Алтернативен вариант на тежкия Adobe PDF...
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 2924
Блогрол
1. интригуващо
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов