Постинг
07.07.2011 23:03 -
Фантазия в бели чаршафи - пилешки сърца и воденички в сметанов сос със топено/пушено сирене
Автор: thedarkangel1977
Категория: Рецепти
Прочетен: 7727 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 07.07.2011 23:21
Прочетен: 7727 Коментари: 2 Гласове:
1
Последна промяна: 07.07.2011 23:21
Снощи много ми се приядоха воденички...
и като човек скаран с кухнята, и на ти с пиперливите сблъсъци у блогове и форуми, ми отне 1 час с бая съвети от моя приятел Гугъл-чо, доде сфана как аджба да си поглезя стомахчето...
след като събрах информация от 13 блога, 35 форума, 50 рецепти от готварски сайтове - и натрупах всичко в и без това претрупания шкаф /ФаворитЛинкс в моето лаптопче/ с блогове и рецепти - накрая сфанах какво трябва да правя...
Отказах се от елементарното варене на пилешки дреболии в бульон и реших ше си полегнат в бялата постелка на сос...
Отнесох се към Фантастико и се снабдих с необходимите продукти, които отрких в шкафа на лаптопа ми. И понеже всичко, кое сътворих после бе импровизация, ше напиша сега какво турих у манджата и как я направих:
Необходими продукти
за мезето в соса:
пилешки воденички - една тарелка - около 250 г.
пилешки сърчица - една тарелка - около 250 г.
за вкусотиите към мезето:
4-5 гъби печурки- от най големите в тарелка от 250 гр. /от малките поне 10-тина/
1/2 гл. чесън /щото обичам чесънче повече от лук. ако мразите чесън - 1/2 гл. голяма гл. стар лук замества ситуацията/
!!!! 1-2 лъжици от подправка МагиМикс за пиле в сметанов сос
за соса:
заквасена сметана - 1 малка кофичка пушено сирене - 1 кутйка Жоси /щото не намерих от онова твърдото топено сирене, дето може да се реже като салам и да се топи като кашкавал във фурна/
1/2 чаша прясно мляко
2 -3 яйца
подправки: /на вкус - според моите вкусове - 3-4 обилни поръсвания и от двете/
черен пипер
лют червен пипер - тоя от кръчмите, дето го сервират с шкембе-чорбите е най-лют и най-става за употреба, според моя вкус де
настърган кашкавал
други необходими неща:
2 котлона - загряти максимално /например 2-котлонна печка върши такава работа/
1 микровълнова печка - настроена на най-високия градус и мощност
Какво направих:
1. - 1... 2... 3... Готови... Начало... СТАААРТ:
Сложих голяма тенджера с вода - 1/2 от тенджерата и докато кипне на котлона, бутнах в мирковълновата тарелките с месцето - да се поразмразят. После във врящата вода, но още некипнала - пуснах тарелката с воденичките. Изчаках да кипне водата и да изплува на повърхността на бульона - т.нар. кървавица /кашица от съсирена кръв/. Гугъл каза да отстраня жилите от воденичките, но аз обичам хрущялчета и не го направих.
Докато воденичките подскачаха във вече кипящата вода, и кървавицата бе отстранена... Започнах подготовката за гъбките. Нарязах ги на колелца, изчистих и накълцах и чесънчето. Сипах олио в малко и дълбоко тиганче и зачаках да зацвърка. Когато се чу пукащия звук, пуснах гъбките в тиганчето. След като придобиха кафеникав цвят, леко кафеникав, по-скоро златист - изсипах и чесънчето. Овкусих с черен пипер и лют пипер - ама много, щото обичам да ми е серт яденето. Добавих половин чаша от бульона с месцата, захлупих с капак и оставих всичко в дълбокото тиганче да се овкуси с течността, а тя - бульона демек - да изври почти до дъното/ ...
2. Сега дойде ред и на сърчицата да се сварят. Прибавих ги към воденичките, които вряха вече повече от 15-тина минутки. Сърчицата вряха с тях 15 минутки.
Така общото време на врящата обработка надвиши половин час.
Докато месцето клокочеше в бульона, захлупени под стъклен похлупак за да се задушат...
преминах към соса....
3. - време е сосът да стане реалност:
Според информацията в лаптоповия ми шкаф, трябваше да смеся 2 разбити яйца с 1/2 чаена чаша прясно мляко - в супена порцеланова купа. Но без яйцата в него, бутнах купата за 10тина минути в мирковълновата, колкото да затопля млякото. Добавих сметаната и пушеното сирене и разбърках, докато бучките в млякото достигнаха минимален брой. След това пак в микрото за 10-тина минутки.
Стори ми се рядко - та добавих 1-2 лъжици брашно - но грешка, стана ми на бучки соса. Та после се наложи да добавям течност и импровизирах - вместо още мляко добавях 2-3 супени лъжици от бульона. И пак в микрото за 10=тина минути...
Ако искате да е по-гъст, просто наблегнете на кашкавал и пушеното сирене в соса, определено те ще го сгъстят.
Сетих се накрая да доовкуся с черен пипер, и лют пипер...
Тук някъде трябва да се добави и микса на маги за пилето, който чак днес се сетих че ъществува - и фантазията щеше да е реално вълшебство просто....
И пак в микрото за 5 минутки, колкото да се объркат подправките в кашата....
засякохте ли време на обработка в микровълновата? 25 минути - на най-силните градуси и обороти...
при липса на мирковълнова, просто ви трябва трети котлон - но убедена съм спетявате доста от времето на топлинна обработка за соса.
4.
Воденичките и сърчицата, вече подскачат в бульона от нетърпение да се слеят в прегръдка с гъбките и чесънчето. Понеже дълбокото тиганче се оказа тясно за любовното ложе на споменатите - трябваше да се прехвърлят в дълбоката тенджера. От бульона оставих толкова колкото да покрие сместта им, но после се наложи да доливам - добре че запазих една чаена чаша от него - но се светнах, че трябва да е няколко пръста над сместта. Похлупих със стъкления капак и зачаках нетърпеливо бульона да изври, да остане колкото да покрива дъното на тенджерата. 5 минутки преди бульона да изври, добавих още черен и лют пипер. Омесих хубаво и пак захлупих с капака.
Когато открих, че бульона е на дъното на тенджерата - все едно олио за пържене на яйца... дръпнах от котлона и...
5- декор:
В дълбока чиния, с помощта на черпак, сложих месцата, като внимавах колкото се може по-малко бульон да попадне с тях. Когато месцата вече се гушеха в гъбките и малко бульонче, изсипах върху тях сметаново-сирената каша.
Изчаква се да изстине добре - и тя, и месцата под нея. Хем да става за хапване без да изгорите език и венци; хем кашата да стегне.
Моя приятел Гугъл, изкушващо ме подсети да сложа отгоре на кашата - настърган кашкавал, но аз пропуснах да го направя. Подозирам, че вкусотята щеше да е още по-божествена, но спестих го на кашата пълна със сметани и сирене, че и без това беше толкова калорична вече.
След половин час - ако имате търпение да чакате толкова де - се получи страхотна вкусотия, която направих за първи път. А дотогава, докато чакате бялата фантазия да изстине и стегне - може въведете ред в кухнята - която при мене винаги след готвене мяза като че е паднала бомба след 3та свветовна война :) Но дори и да не е толкова зле положението, поне мивката е преляла от всемъзможни тенджери, тигани и прибори, които няма да откажат веро, гъба и баня. :)
6- финалът
След като всичко беше вече готово за хапване, така добре се получи и ми се услади, че...
отивам до Фантастико за нова проция продукти, а на тези които се престрашят да направят моя новаторски шедьовър - ДОБЪР АПЕТИТ!
* п.с.:
рецептата си е изцяло моя импровизация, а текста авторски... и да търсите близнаци на този блогопост - ядец, нъцки и тем подобни удрици по камък...
казвам да ви спестя усилието :)
и като човек скаран с кухнята, и на ти с пиперливите сблъсъци у блогове и форуми, ми отне 1 час с бая съвети от моя приятел Гугъл-чо, доде сфана как аджба да си поглезя стомахчето...
след като събрах информация от 13 блога, 35 форума, 50 рецепти от готварски сайтове - и натрупах всичко в и без това претрупания шкаф /ФаворитЛинкс в моето лаптопче/ с блогове и рецепти - накрая сфанах какво трябва да правя...
Отказах се от елементарното варене на пилешки дреболии в бульон и реших ше си полегнат в бялата постелка на сос...
Отнесох се към Фантастико и се снабдих с необходимите продукти, които отрких в шкафа на лаптопа ми. И понеже всичко, кое сътворих после бе импровизация, ше напиша сега какво турих у манджата и как я направих:
Необходими продукти
за мезето в соса:
пилешки воденички - една тарелка - около 250 г.
пилешки сърчица - една тарелка - около 250 г.
за вкусотиите към мезето:
4-5 гъби печурки- от най големите в тарелка от 250 гр. /от малките поне 10-тина/
1/2 гл. чесън /щото обичам чесънче повече от лук. ако мразите чесън - 1/2 гл. голяма гл. стар лук замества ситуацията/
!!!! 1-2 лъжици от подправка МагиМикс за пиле в сметанов сос
за соса:
заквасена сметана - 1 малка кофичка пушено сирене - 1 кутйка Жоси /щото не намерих от онова твърдото топено сирене, дето може да се реже като салам и да се топи като кашкавал във фурна/
1/2 чаша прясно мляко
2 -3 яйца
подправки: /на вкус - според моите вкусове - 3-4 обилни поръсвания и от двете/
черен пипер
лют червен пипер - тоя от кръчмите, дето го сервират с шкембе-чорбите е най-лют и най-става за употреба, според моя вкус де
настърган кашкавал
други необходими неща:
2 котлона - загряти максимално /например 2-котлонна печка върши такава работа/
1 микровълнова печка - настроена на най-високия градус и мощност
Какво направих:
1. - 1... 2... 3... Готови... Начало... СТАААРТ:
Сложих голяма тенджера с вода - 1/2 от тенджерата и докато кипне на котлона, бутнах в мирковълновата тарелките с месцето - да се поразмразят. После във врящата вода, но още некипнала - пуснах тарелката с воденичките. Изчаках да кипне водата и да изплува на повърхността на бульона - т.нар. кървавица /кашица от съсирена кръв/. Гугъл каза да отстраня жилите от воденичките, но аз обичам хрущялчета и не го направих.
Докато воденичките подскачаха във вече кипящата вода, и кървавицата бе отстранена... Започнах подготовката за гъбките. Нарязах ги на колелца, изчистих и накълцах и чесънчето. Сипах олио в малко и дълбоко тиганче и зачаках да зацвърка. Когато се чу пукащия звук, пуснах гъбките в тиганчето. След като придобиха кафеникав цвят, леко кафеникав, по-скоро златист - изсипах и чесънчето. Овкусих с черен пипер и лют пипер - ама много, щото обичам да ми е серт яденето. Добавих половин чаша от бульона с месцата, захлупих с капак и оставих всичко в дълбокото тиганче да се овкуси с течността, а тя - бульона демек - да изври почти до дъното/ ...
2. Сега дойде ред и на сърчицата да се сварят. Прибавих ги към воденичките, които вряха вече повече от 15-тина минутки. Сърчицата вряха с тях 15 минутки.
Така общото време на врящата обработка надвиши половин час.
Докато месцето клокочеше в бульона, захлупени под стъклен похлупак за да се задушат...
преминах към соса....
3. - време е сосът да стане реалност:
Според информацията в лаптоповия ми шкаф, трябваше да смеся 2 разбити яйца с 1/2 чаена чаша прясно мляко - в супена порцеланова купа. Но без яйцата в него, бутнах купата за 10тина минути в мирковълновата, колкото да затопля млякото. Добавих сметаната и пушеното сирене и разбърках, докато бучките в млякото достигнаха минимален брой. След това пак в микрото за 10-тина минутки.
Стори ми се рядко - та добавих 1-2 лъжици брашно - но грешка, стана ми на бучки соса. Та после се наложи да добавям течност и импровизирах - вместо още мляко добавях 2-3 супени лъжици от бульона. И пак в микрото за 10=тина минути...
Ако искате да е по-гъст, просто наблегнете на кашкавал и пушеното сирене в соса, определено те ще го сгъстят.
Сетих се накрая да доовкуся с черен пипер, и лют пипер...
Тук някъде трябва да се добави и микса на маги за пилето, който чак днес се сетих че ъществува - и фантазията щеше да е реално вълшебство просто....
И пак в микрото за 5 минутки, колкото да се объркат подправките в кашата....
засякохте ли време на обработка в микровълновата? 25 минути - на най-силните градуси и обороти...
при липса на мирковълнова, просто ви трябва трети котлон - но убедена съм спетявате доста от времето на топлинна обработка за соса.
4.
Воденичките и сърчицата, вече подскачат в бульона от нетърпение да се слеят в прегръдка с гъбките и чесънчето. Понеже дълбокото тиганче се оказа тясно за любовното ложе на споменатите - трябваше да се прехвърлят в дълбоката тенджера. От бульона оставих толкова колкото да покрие сместта им, но после се наложи да доливам - добре че запазих една чаена чаша от него - но се светнах, че трябва да е няколко пръста над сместта. Похлупих със стъкления капак и зачаках нетърпеливо бульона да изври, да остане колкото да покрива дъното на тенджерата. 5 минутки преди бульона да изври, добавих още черен и лют пипер. Омесих хубаво и пак захлупих с капака.
Когато открих, че бульона е на дъното на тенджерата - все едно олио за пържене на яйца... дръпнах от котлона и...
5- декор:
В дълбока чиния, с помощта на черпак, сложих месцата, като внимавах колкото се може по-малко бульон да попадне с тях. Когато месцата вече се гушеха в гъбките и малко бульонче, изсипах върху тях сметаново-сирената каша.
Изчаква се да изстине добре - и тя, и месцата под нея. Хем да става за хапване без да изгорите език и венци; хем кашата да стегне.
Моя приятел Гугъл, изкушващо ме подсети да сложа отгоре на кашата - настърган кашкавал, но аз пропуснах да го направя. Подозирам, че вкусотята щеше да е още по-божествена, но спестих го на кашата пълна със сметани и сирене, че и без това беше толкова калорична вече.
След половин час - ако имате търпение да чакате толкова де - се получи страхотна вкусотия, която направих за първи път. А дотогава, докато чакате бялата фантазия да изстине и стегне - може въведете ред в кухнята - която при мене винаги след готвене мяза като че е паднала бомба след 3та свветовна война :) Но дори и да не е толкова зле положението, поне мивката е преляла от всемъзможни тенджери, тигани и прибори, които няма да откажат веро, гъба и баня. :)
6- финалът
След като всичко беше вече готово за хапване, така добре се получи и ми се услади, че...
отивам до Фантастико за нова проция продукти, а на тези които се престрашят да направят моя новаторски шедьовър - ДОБЪР АПЕТИТ!
* п.с.:
рецептата си е изцяло моя импровизация, а текста авторски... и да търсите близнаци на този блогопост - ядец, нъцки и тем подобни удрици по камък...
казвам да ви спестя усилието :)
Тагове:
Следващ постинг
Предишен постинг
Хич не кусвам дреболии, но гъбите и соса - ммм :)
цитирайrossi9 написа:
Хич не кусвам дреболии, но гъбите и соса - ммм :)
вкусай, вкусай - дреболийките... вкусни са... нищо че са от вътрешностите на пилето...
иначе аз ги обожавам, ама дробчетата - не мож ме накара да сдъвча повече от 1...
а дреболоийките тия-по принцип вървят повече запържени само в олио/масло... без кашата...
ама тежки ми са и ми става тежко от тях демек...
та идеята ми беше само да ги сваря,ама моя приятел гугъл ме светна за кашата...
моята не ми хареса особено...
може би щото не сложих топено сирене, а пушено; пропуснах кашкавала; и сбърках да го сгъстявам с брашно и ми стана бучеста кашата....
Търсене
За този блог
Гласове: 2924
Блогрол
1. интригуващо
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов
2. hristam
3. далавера оод
4. никога не пропускам да надникна в блога на Sulla
5. искаш котка?
6. блога на вера - фен съм й
7. бест оф янчев
8. makdonalds or arabian food
9. пришълец в София
10. при бай Пешо
11. самотни души
12. не ме бий моля те...
13. моят котарак....
14. баничкомобил
15. как станах блог-идол /в 3 части/
16. Kак да блогваме по-добре - три сигурни стъпки
17. още един блог който трябва да се наглежда...
18. лудост
19. marcusjunius
20. великденско настроение
21. мечо пух
22. грях / разказ/
23. как се прави успешен пост... /автор Иво Беров/
24. видовете пътници
25. кучешка история
26. голямото чукане
27. апетитно
28. блог Дъ бест - http://bubulinka.blog.bg/
29. из архивите на blog.bg - за Иван Ангелов